Založ si blog

Bitcoin sa stal oficiálnou menou

Malý stredoamerický štát Salvádor je prvým na svete, ktorý si adoptoval kryptomenu ako oficiálne platidlo. Tento krok sa zatiaľ stretol s rozpakmi a mnohými nezodpovedanými otázkami. Nie je však vylúčené, že podobný krok neuvidíme aj v ďalších krajinách.

Jediná krajina na svete sa rozhodla dať šancu najpopulárnejšej kryptomene a zlegalizovala používanie Bitcoinu ako druhého oficiálneho platidla. Hovoríme o Salvadore, krajine Strednej Ameriky. Odvážny krok vyvoláva častú kritiku a obavu z negatívneho vplyvu na ekonomiku krajiny. Zatiaľ, čo iné štáty prijímajú regulácie a nové opatrenia pre kontroverzné kryptomeny, Salvador sa rozhodol ísť opačnou cestou a je možno len otázka času, či ho budú nasledovať ďalšie štáty.

Prezident Salvadoru, Nayib Bukulele najnovšie oznámil držanie až 400 Bitcoinov, po tom ako sa najstaršia kryptomena stala platobným prostriedkom. Pozitívna správa vyšvihla cenu kryptomeny vyššie a predpokladá sa, že by mohla vystúpiť až na 56300 amerických dolárov podľa agentúry Reuters. 

Cesta testovania bude hrboľatá. Bukulele uviedol: „Tak ako všetky inovácie si prejde aj Bitcoin v Salvádore cestou učenia. Každá cesta do budúcnosti je taká a nie všetko sa dosiahne za deň alebo za mesiac.“ Nákup Bitcoinu vyšiel krajinu na 20,9 milóna dolárov a  jeho zavedenie znížilo hodnotenie úverovej spoľahlivosti štátu, ktorú znížila ratingová agentúra Moodys.

Čo čaká krajinu a jej občanov?

Podniky budú povinné všade tam, kde to bude možné, prijímať kontroverzné digitálne mince ako platbu. Vláda krajiny vyvinula novú aplikáciu digitálnej peňaženky s názvom Chivo, ktorú by si mohli stiahnuť milióny ľudí. Cez túto aplikáciu dostane každý občan 30 dolárov v Bitcoine. Cieľom je podporiť nestabilnú kryptomenu.

Prezident krajiny tvrdí, že občania krajiny budú čoskoro môcť nakúpiť za mince aj pôdu, ale budú si vedieť zaplatiť tiež dane. Čo sa však stane ak pôjde hodnota kryptomeny rapídne nadol? Stratí pozemok na cene? Na tieto zásadné otázky zatiaľ neexistuje odpoveď.

Dobrou správou pre ľudí je, že by sa mohli znížiť náklady na posielanie peňazí Salvádorčanov z USA. Toto bol aj jeden z dôvodov zavedenia Bitcoinu ako oficiálneho platidla. Celková výška takýchto peňazí je okolo šesť miliárd dolárov, čo predstavuje takmer štvrtinu hrubého domáceho produktu (HDP) štátu. V praxi to bude znamenať, že občania Salvadoru budú domov z USA posielať peniaze bez bankových poplatkov, čo momentálne nie je možné.

Kontroverzná kryptomena

Hodnota Bitcoinu ale aj iných kryptomien raz rapídne stúpa, inokedy klesá. Jej nestabilitu kritizujú mnohí. Aj toto je jeden z dôvodov, ktorí stále odrádza niektorých investorov. Muskova kritika na sociálnych sieťach poslala kryptomenu už viackrát smerom dole, ale aj nahor. Volatilita je naozaj vysoká.

ProfitLevel-Zarska-Vyvoj bitcoinu pocas celej historie




Celkový vývoj hodnoty Bitcoinu . (Zdroj: www.finance.yahoo.com)

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87448x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie