Ruská hrozba potrápi oblasti naprieč celým trhom

9. februára 2022, luciazarska, Nezaradené

Napätie na východnej ukrajinskej hranici sa už prejavilo na finančných trhov a cene ropy. Prípadný konflikt by bol veľkým úderom pre európsku ekonomiku. 

Čo sa môže stať, ak nastane obávaná invázia Ruska na Ukrajine? Blížiaci sa vojenský konflikt, ktorého sa obáva nielen celá Európa, môže spôsobiť výrazné výkyvy na trhu. Mnohé odvetvia majú prepojenie s Ruskom a investori s veľkou neistotou sledujú, ako sa vyvíja situácia na hraniciach. Už dnes vidíme negatívny vplyv na akciovom trhu, a to nielen pri cenách ropy.

Eskalácia aktuálnej situácie má korene hlboko v minulosti. Hrozba ruského útoku na Ukrajinu je veľmi blízko. Na začiatku obchodného týždňa sme mohli vidieť pokles aktív po celom svete a zníženie dopytu po rizikovejších aktívach, zatiaľ čo dolár posilnil. Európsky index Euro STOXX 600 mal klesajúcu tendenciu, rovnako ako technologické akcie.  V súvislosti s napätou situáciou prichádzajú stále nové správy. USA odporučilo americkým diplomatom a ich rodinám urýchlený odchod z krajiny.  Kufre však majú zbalené aj mnohí obyvatelia krajiny, pretože Kremeľ svojím správaním vzbudzuje obavy.

ProfitLevel Zarska Europske akcie reagujú na ruskú hrozbu poklesom
Výkonnosť indexu Euro STOXX 600 za 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Zlá geopolitická situácia

Ceny ropy opäť vyskočili. Môžu za to zlé vzťahy vo východnej Európe a na Blízkom východe. Geopolitické riziko medzi Ruskom a Ukrajinou, rovnako ako na Blízkom východe, zvyšuje ceny komodít, zatiaľ čo OPEC+ ešte nedosiahol svoj produkčný cieľ.  Obavy z prerušenia dodávok začínajú byť oveľa väčšie nielen v prípade ropy.

ProfitLevel Zarska Cena ropy kvôli neistote rastie
Výkonnosť futures Brent Oil za 5 rokov (Zdroj: Investing.com)

Ceny potravín sa môžu zvýšiť

Európa sa už tak zmieta v problémoch vďaka koronavírusu a stále narastajúcej inflácii. To posledné, čo potrebuje, je vojenský konflikt. Zlý dopad by zhoršujúca sa situácia mohla mať aj na agro komodity. Agresia voči Ukrajine by s veľkou pravdepodobnosťou zasiahla produkciu a export ukrajinských poľnohospodárskych komodít vrátane kukurice a pšenice. Ukrajina je významným a jedným z najväčších svetových vývozcov obilnín. Jej export pokrýva približne 13 % celosvetového vývozu kukurice a veľká časť smeruje práve do EÚ. Zhoršenie situácie a následné  prerušenie dodávok môže mať v konečnom dôsledku vplyv nielen na vývoj cien potravín, ale aj na celkovú potravinovú bezpečnosť.