Microsoft masovo prepúšťa zamestnancov, na výsledkoch to zatiaľ nevidno

27. januára 2023, luciazarska, Nezaradené

Veľké technologické firmy vo veľkom prepúšťajú. Tento segment bude zrejme aj v roku 2023 naďalej klesať.

Technologický gigant oznámil, že plánuje zrušiť tisíce pracovných miest v aktuálnej vlny znižovania počtu zamestnancov. K podobným krokom aktuálne začali pristupovať viaceré firmy a môžu za to najmä obavy z prichádzajúcej recesie, kedy sa všetci snažia optimalizovať svoje náklady a udržať si pozitívne finančné výsledky. Ako sa to odráža na akciách a reakciách investorov?

Znižovanie počtu zamestnancov bude výraznejšie

Microsoft má v pláne prepustiť údajne až 5 % svojich zamestnancov, čo predstavuje zhruba 11 000 pracovníkov v pobočkách po celom svete. Oproti znižovaniu počtu zamestnancov z minulého roka, ktoré sa dotklo menej ako 1 % zamestnancov softvérového gigantu, je tento prístup oveľa razantnejší. Spoločnosť sa pravdepodobne obáva, že počas roku 2023 a 2024 príde dlhodobý pokles dopytu a zisky budú rapídne klesať.

Hodnota akcií

Technologický sektor zažil minulý rok celkový pokles a konkrétne akcie spoločnosti Microsoft za predošlý rok klesli o 23 % a momentálne sa nachádzajú približne na úrovni 240 dolárov za akciu. Gigant Microsoft by mohol znížiť počet zamestnancov postupne až o tretinu. Očakávania sú aktuálne skôr negatívne a Microsoft by mal v druhom fiškálnom štvrťroku, keď 24. januára oznámi svoje výsledky, zaznamenať najpomalší nárast tržieb od fiškálneho roku 2017, a to iba na úrovni 2 %.  

ProfitLevel-Zarska_Microsoft je v krize a jeho akcie klesaju
konnosť akcií spoločnosti Microsoft CorVoration za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Prepúšťanie priznávajú aj ďalšie spoločnosti

Aj ďalšie najvýznamnejšie technologické firmy pristúpili k spornému prepúšťaniu. Hovoríme napríklad o gigantoch ako Meta alebo Amazon. Okrem znižovania počtu zamestnancov v technologickom sektore pristúpia niektoré firmy ako Microsoft či Meta k zrušeniu svojich kancelárskych priestorov v USA. Všetko naznačuje, že spoločnosti sa musia vyrovnať s viacerými ťažkosťami a spomalenie rastu technologického sektoru sa prehlbuje. Popularita nákupu akcií práve z tohto odvetvia sa tak začala presmerovávať do iných oblastí. Ani v roku 2023 nič nenaznačuje tomu, že by sa situácia mohla zlepšiť. Kto zvažuje investovanie do tohto segmentu, mal by si svoje investičné rozhodnutia dôkladne premyslieť.