Založ si blog

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor.

Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete,  elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov energie. Úloha medi v hospodárstve je naozaj kľúčová.

Zásadné postavenie medi v hospodárstve

Tento kov sa stal obľúbený pre jeho pre jedinečné vlastnosti v stavebníctve, infraštruktúre, či obrane. Jednou z výborných vlastností medi je jej odolnosť voči korózii a preto ju nájdeme v potrubiach a vodovodných rozvodoch. Kľúčová vysoká elektrická vodivosť zaradila meď medzi obľúbený materiál na výrobu elektrických vodičov a káblov. Nezaobídu sa bez nej energetické technológie, ako sú veterné farmy, či solárne panely. Tu sa už dostávame pomaly k dôvodom prečo bude meď pravdepodobne jednou z najžiadanejších komodít v nasledujúcich rokoch.

Najnovšie prognózy hovoria o tom, že deficit medi sa začne dostavovať práve tento rok. Výpadok dodávok medi by mohol byť indikátorom toho, že globálne inflačné tlaky sa budú zhoršovať a príchod recesie nezastavíme. Pretrvávanie nedostatku kľúčového kovu sa predpokladá približne do roku 2030, pravdepodobne však dlhšie.

Dôvody nedostatku medi

Jedným z prvých dôvodov globálneho nedostatku medi je nevyspytateľnosť dodávateľských tokov v Južnej Amerike. Neustále nepokoje v Peru spôsobujú nedôveru v odberateľoch, pretože krajina má 10 % podiel na celosvetových dodávkach medi. Práve obchodovanie s komoditami je obzvlášť citlivé na akékoľvek politické nepokoje, pretože veľakrát hrozí zatvorenie ťažobných lomov.

Práve spoločnosť Glencore, ktorá sa nachádza v Peru v januári prerušila prevádzku vo svojej bani na meď Antapaccay kvôli protestom. Ďalší kľúčový dodávateľ komodity je Čile. Táto krajina je najväčším svetovým producentom medi a jej podieľ na globálnych dodávkach je 27%. Aj z tejto krajiny sme zaznamenali pokles dodávok. V neposlednom rade sa pod nedostatok podpísal zvýšený dopyt, ktorý je zapríčinený transformáciou v energetike.

Reakcie na trhu Ak sa pozrieme spätne, tak futures na meď vykázala v minulom roku cca 15 % stratu. * Na začiatku roka 2023 začala hodnota stúpať o takmer 11 %, čo je najlepší celoročný výkon od roku 1980. V posledných dňoch sme však mohli pokles futures na meď smerom k 4 dolárom za libru, čo je najnižšia hodnota za posledné štyri týždne. Ukončenie politiky „zero Covid“ by však mohlo mať pozitívny vplyv na ceny medi. Uvoľnenie opatrení v Číne bude poháňať nasledovné mesiace dopyt po komoditách. Medi na začiatku roka pomohlo aj klesanie amerického dolára a spomaľenie zvyšovania úrokových sadzieb v USA.

ProfitLevel-Zarska-Dopyt po medi stupa, jej cena rastie
Výkonnosť Futures medi za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Tesla plánuje expanziu

03.02.2023

V roku 2022 akcie Tesly klesli o vyše 50 %, od úvodu tohto roka však opäť rastú Akcie obľúbenej automobilky už určitý čas pociťujú zvýšený tlak. Zlé podmienky na trhu a starnúce modely komplikujú spoločnosti situáciu. V priebehu posledných 3 mesiacoch klesla hodnota akcií spoločnosti Tesla v priemere o 35%. Práve tento neúspech je [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 88307x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu

Kategórie