Založ si blog

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie

Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu.

Ak sa o zlato zaujímate ako o potenciálnu investíciu, je dôležité určiť si najskôr cieľ a následne sledovať trh komodít, geopolitické zmeny a iné udalosti, ktoré môžu narušiť alebo posilniť rast cien. A to je úloha náročná hlavne na čas. Kto ju však zvládne, dokáže na raste cien komodít vrátane zlata profitovať.

Zlato reaguje na vyššie sadzby poklesom

Čo sa na trhu udialo v posledných týždňoch? Na začiatku sme mohli vidieť pokles hodnoty zlata už tretí týždeň po sebe. Obľúbená komodita sa posunula nižšie v očakávaní nových oznámení o zvyšovaní úrokových sadzieb. Zlato prudko kleslo z deväťmesačného maxima dosiahnutého začiatkom roka v dôsledku toho, že americká centrálna banka FED má mnoho dôvodov na ďalšie zvyšovanie sadzieb. V stredu sa ukázalo, že obavy boli odôvodnené.

V USA je stále vysoká inflácia, tlak na rast miezd a cien sa výrazne nezmiernil, preto FED pristúpil k nevyhnutnému kroku a schválil ďalšie zvýšenie sadzieb, tentoraz o 0,25 percentuálneho bodu. Nateraz je už sadzba federálnych fondov v rozmedzí 4,5 % – 4,75 %. Práve vyššie úrokové sadzby zvyšujú náklady na držbu aktív, ako je zlato. To sa dialo aj v roku 2022, kedy sme pozorovali pokles zlata v dôsledku zvyšovania úrokových sadzieb.

Produkcia klesne, cena zlata by mohla stúpnuť

Aj keď inflácia naďalej pretrváva, aktuálne sa objavili skutočnosti, ktoré by mohli pomôcť cenách tejto komodity. Spoločnosť Gold Fields, jeden z top ťažiarov s baňami v Južnej Afrike, oznámila najnovšie, že v tomto roku očakáva nižšiu produkciu zlata. Tento „výpadok“ spôsobilo trojmesačného oneskorenia v projekte Salares Notre v Čile, ktorý mal vyprodukovať prvú rudu v prvom štvrťroku 2023. Tento cieľ sa posúval najprv na druhý štvrťrok a aktuálne sa termín menil opäť na obdobie posledných troch mesiacov roka.

Aktuálna cena zlata bola včera na úrovni 1 830 dolárov za uncu a stále zostáva v blízkosti najslabšej úrovne za posledných osem týždňov.

Profitlevel-Zarska-Zlato je potencialne opat na koni-Jeho cena rastie

Pohyb ceny zlata za posledných 5 rokov. (Zdroj: Trading Economics)

Keďže spoločnosť Gold Fields nebude schopná načas vyprodukovať očakávané množstvo zlata, mohlo by zlato v najbližšej dobe opäť začať rásť. Táto firma je totiž celosvetovo piatou najväčšou medzi producentmi zlata. Tento predpoklad podporuje aj prognóza, že produkcia zlata spoločnosti sa v tomto roku bude pohybovať v rozmedzí od 2,25 do 2,3 milióna uncí, čo je pokles z úrovne z 2,4 milióna v roku 2022. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať ťažba v ďalších ťažiarskych firmách a všeobecné ekonomické podmienky.

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Tesla plánuje expanziu

03.02.2023

V roku 2022 akcie Tesly klesli o vyše 50 %, od úvodu tohto roka však opäť rastú Akcie obľúbenej automobilky už určitý čas pociťujú zvýšený tlak. Zlé podmienky na trhu a starnúce modely komplikujú spoločnosti situáciu. V priebehu posledných 3 mesiacoch klesla hodnota akcií spoločnosti Tesla v priemere o 35%. Práve tento neúspech je [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87703x
Priemerná čítanosť článkov: 1392x

Autor blogu

Kategórie