Založ si blog

Tweety Elona Muska ovplyvňujú investičný svet

Až neuveriteľný vplyv vizionára Elona Muska na ceny bitcoinu a ďalších kryptomien investorom zsáadne prekáža. Obviňujú ho až z cielenej manipulácie, čo Musk odmieta. Realita však skutočne pripomína cielené jednanie…

Vizionár Elon Musk sa rád pohráva s vplyvom na sociálnej sieti Twitter a jeho výroky s napätím sleduje celý svet. Cena bitcoinu kolíše na základe jeho výrokov a niektorí investori už prišli vďaka nim o signifikantné investície. Čo tým Musk sleduje a aké sú reakcie spoločnosti?

Elon Musk sa stal najvplyvnejším „influencerom“ digitálnej meny. V januári prudko stúpla jej cena o 20%, po tom ako si Musk pridal hashtag bitcoin do jeho BIO na Twitteri. Vo februári ceny opäť stúpali takmer o 16%, po tom, ako spoločnosť Tesla kúpila kryptomenu v hodnote 1,5 miliárd dolárov.

Elon Musk „kritizoval“ bitcoin na sociálnej sieti Twitter niekoľkokrát. Ohlásenie Tesly o tom, že nebude akceptovať platbu bitcoinom kvôli klimatickým obavám, spôsobilo pád hodnoty bitcoinu o viac ako 10%. Tesla pozastavila nákup vozidiel pomocou bitcoinu, pretože ťažba bitcoinu nepochybne znečistuje životné prostredie. Musk v máji tiež uviedol, že je znepokojený rýchlym nárastom využívania fosílnych palív na ťažbu bitcoinov a transakcií, najmä uhlia, ktoré produkuje najhoršie emisie zo všetkých palív. Práve toto sú dôvody zamietnutia platieb virtuálnej meny. Hodnota bitcoinu po tweete klesla, zatiaľ čo klesla aj hodnota akcií spoločnosti Tesla.

Názory uznávaného génia sú ako na kolotoči. V júni prichádza s návrhom opätovnej akceptácie bitcoinových transakcií pre Teslu. Podľa údajov spoločnosti Coindesk, bol pravdepodobne Muskov tweet dôvodom, že cena bitcoinu hodinu po vyhlásení stúpla vyššie, takmer o 10%. Na Twitteri sa vizionár vyjadril, že ak kryptoťažiari začnú využívať alternatívnu energiu, konkrétne 50%, Tesla obnoví povolenie bitcoinových transakcií.

A ako reagujú investori kryptomien? Podľa portálu CNN sú investori a analytici rozčúlení, že Muskove nemiestne poznámky spôsobujú nekontrolovateľné zmeny v cenách kryptomien. Dôležitou reakciou sa stáva vyjadrenie Magdy Wierzycka, CEO finančnej spoločnosti Sygnia. Táto anti-korupčná aktivistka podozrieva Muska z manipulácie trhových cien kryptomien. Génius toto podozrenie poprel.

Priložený graf zachytávava prudké zmeny ceny kryptomeny počas roku 2021.

ProfitLevel-Zarska-Elon Musk zasadne a casto ovplyvnuje cenu bitcoinu

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 86613x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu

Kategórie