Založ si blog

Zneužíva Google svoje dominantné postavenie na trhu?

Google opäť čelí kritike v súvislosti s obmedzovaním prístupu užívateľských dát a podozreniu z nelegálneho uprednostňovania svojich vlastných technológií online zobrazovania reklamy. Týmto spôsobom môže ísť tak o ilegálne vytláčanie konkurencie.

Ak by spoločnosť dostala príkaz zastaviť alebo obmedziť online reklamy, tak by to markantne ovplyvnilo jej zisky, prípadne aj jej pozíciu lídra v online priestore. Ide o základný kameň podnikania gigantu a EU tým otvára tzv. čiernu skrinku online reklamy, kedy Google automaticky vypočíta a ponúkne cenu za reklamný priestor inzerentom a publisherom.

Európska únia by mala otvoriť oficiálne vyšetrovanie online giganta do konca roka. Podľa agentúry Reuters mal Google za predchádzajúci rok výnos z online reklám vo výške 147 miliárd dolárov. Inzerenti sa sťažujú, že spoločnosť využíva svoje dominantné postavenie, pretože vyhnúť sa softwéru Google je nemožné a súvisí s platbou vysokých poplatkov.

Materská spoločnosť Alphabet, zatiaľ nezaznamenala markantný prepad hodnoty svojich akcií a na grafe môžeme vidieť, že podozrenia hodnotu akcií neovplyvňujú. Na druhej strane je vysoko pravdepodobné, že zlom môže prísť, ak vyšetrovatelia zistia zásadné pochybenia a monopolné ovplyvňovanie trhu.

ProfitLevel Zarska Zneuziva Google svoje postavenie?

Výkon spoločnosti Alphabet (Zdroj: Investing)

Toto nie je prvý prípad porušenia „pravidiel“, ktorému musí firma čeliť. Začiatkom júna prišiel francúzsky protimonopolný úrad s obvinením ohľadom zneužívania dominancie na trhu online reklamy. Internetový obor bude musieť zaplatiť pokutu zhruba 270 miliónov dolárov.

Európska komisia v posledných rokoch začala vyšetrovanie zamerané na digitálny svet, konkrétne na firmy Microsoft, Google a Amazon. Google vo Francúzsku prisľúbil sériu zmien v reklamnej technológii, avšak splní naozaj svoje sľuby? Pokuty v konečnom dôsledku zaplatia inzerenti a obrovské zisky všetkých technologických gigantov stále narastajú.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87827x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu

Kategórie