Založ si blog

Ktoré spoločnosti budú rásť vďaka COVID-19?

Aj keď obmedzenia v dôsledku pandémie postihli mnoho sektorov a tisícky firiem, niektoré firmy vďaka svojej jedinečnej službe či produktu dokázali zahviezdiť a posilniť svoju pozíciu.

Covid-19 ešte nepovedal posledné slovo a rozvoj ekonomík bude narastať alebo klesať podľa kurzu pandémie. Najobávanejšou mutáciou je dnes Delta, podľa prognóz môžu však prísť aj nové varianty a nikto s istotou nemôže povedať, čo prinesie nasledujúce obdobie. Potom sú tu mnohé spoločnosti, kde sa očakáva pozitívny ekonomický rast aj napriek šíriacemu sa vírusu.  

1. Farma spoločnosti

Prvým víťazom môže byť spoločnosť Pfizer hlavne vďaka vakcíne Pfizer-BioNTech COVID-19. Obrovským míľnikom je pre firmu schválenie vakcíny FDA, teda Americkým úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Spoločnosť vyvinula teda prvú očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 schválenou FDA, čo znamená, že oficiálne táto očkovacia látka spĺňa vysoké štandardy bezpečnosti, účinnosti a kvality výroby. Ďalšou spoločnosťou ťažiacou v nasledujúcich mesiacoch by mala byť Moderna. Hodnota akcií tejto spoločnosti za posledný rok dramaticky prekonala širší trh. Moderna sa stala súčasťou významného indexu S&P 500 a zaznamenala rast 344,7%, teda prekonala celkový výnos samotného indexu, ktorý dosiahol 33,2%.

ProfitLevel-Zarska-Moderna ziskala na covid vakcine vysoke zhodnotenie
Moderna získala na covid vakcíne vysoké zhodnotenie
Výkon spoločnosti Moderna od roku 2019. (Zdroj: Investing.com)

2. Logistika

Zabezpečenie bezproblémovej prepravy vakcín bude aj naďalej prioritou. Vakcíny vyžadujú aj skladovanie v chlade, teda v hre sú chladiarenské reťazce, ako Carrier, Trane Technologies a Va-Q -Tec. Z distribučného hľadiska by sme spomenuli hlavne Deutsche Post DHL, UPS, Bolloré Logistics a Lufthansa Cargo.

ProfitLevel-Zarska-Chladiarenske retazce a logistika si polepsili-DHL-UPS-Carrier
ProfitLevel-Zarska-Chladiarenske retazce a logistika si polepsili (Výkon spoločnosti Carrier Global Corp za 1 rok. (Zdroj: Investing.com)

3. Digitálne platby

Spotrebitelia sa museli počas pandémie prispôsobiť a obmedziť spoločenský kontakt. Bežné každodenné činnosti smerovali stále viac do online sveta. S tým súvisí aj nárast objemu digitálnych platieb. Pandémia zmenila podobu platenia za tovar a predikcie hovoria, že ak sa online platobný sektor v ďalších rokoch prispôsobí technickým ťažkostiam a rôznym reguláciám, tak mu nič nestojí v cesta za pozitívnym rastom hodnoty. K takýmto spoločnostiam patria hlavne fintechy PayPal, Revolut, Wise.  Tzv. Fintechy začínajú byť „hrozbou“ pre celý tradičný bankový sektor a ich rast je enormný. Využívanie rôznych platobných platforiem a aplikácií môže byť „novým normálom“ už čoskoro.

ProfitLevel-Zarska-PayPal profituje z nárastu záujmu o online nakupovanie
PayPal profituje z nárastu záujmu o online nakupovanie (Výkon spoločnosti PayPal Holdings Inc za 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87445x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie