Založ si blog

Alibaba dostáva ďalšiu ranu v podobe čínskych regulácií

Čína sa od minuloročnej jesene snaží dostať online aj offline podnikanie pod väčšiu kontrolu. Postupne pritvrdzuje protimonopolné predpisy, pričom Alibaba nie je jediný veľký hráč, ktorý sa ocitol v centre záujmu Štátnej správy pre reguláciu trhu.

Štátna správa pre reguláciu trhu (SAMR) prichádza s novými nariadeniami, vďaka ktorým chce mať Čínska vláda väčšiu kontrolu nad technologickými gigantmi. Alibaba už tento rok počas apríla dostala pokutu 2,8 miliardy dolárov od SAMR za zneužívanie monopolného postavenia na trhu od roku 2015. Čína týmto nekončí a vydáva návrhy nových pravidiel hlavne pre veľkých hráčov. Obáva sa ich vplyvu a možnosti vplývať na politickú situáciu v komunistickej krajine?

Najhorúcejšou témou čínskeho regulátora je sprísnenie protimonopolných predpisov v agende pre rok 2021. Peking začal byť alergický na expanziu a nadmernú trhovú silu veľkých technologických firiem. Riaditeľovi SAMR Zhang Gongovi sa nepáči nekalá hospodárska súťaž a hovorí, že nezáleží, či ide o online alebo offline podnikanie, nikto nemôže zneužívať svoju monopolnú pozíciu.

Dokument pojednáva o návrhoch predpisov, či opatrení pre online odvetvie, kde sa hlavne zakazuje nepoctivá konkurencia, nezákonné získavanie alebo využívanie dát iných spoločností. Je zaujímavé, že práve Čína chce zabrániť zneužívaniu informácií o spotrebiteľoch a porušovaniu ich práv. Predstavitelia autokratickej krajiny sa dostali aj do sporu s Kanadou na zasadnutí Rady pre OSN. Podľa expertov OSN zadržiavajú v táboroch západného regiónu Xinjiangu takmer milión Ujgurov a ďalších turkických moslimov. Dodržiavanie pravidiel v online priestore je veľmi dôležité, ale v prípade ázijskej krajiny vznikajú obavy používania dvojitého metra a diskriminácie nielen online gigantov pomocou regulácií.

Na druhej strane je tiež treba povedať, že Alibaba čelí v poslednej dobe mnohým problémom. Najvážnejším bolo obvinenie zamestnankyne zo znásilnenia vlastným šéfom. E-commerce rieši rôzne problémy a počas augusta klesli ich akcie o takmer 5%, čo znamená, že sú najnižšie od októbra 2019.

ProfitLevel_Zarska_Alibaba narazila



ProfitLevel_Zarska_Alibaba narazila

Výkonnosť spoločnosti Alibaba za 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Jedným z navrhovaných opatrení je aj zákaz praktiky, ktorá je často využívaná elektronickými obchodníkmi. Ide o praktiku, ktorá bráni predajcom, aby ich tovar ponúkali na konkurenčných platformách. Zaujímavosťou je, že verejnosť sa môže k pravidlám vyjadriť a to do 15. septembra.

Zakladateľ Alibaby Jack Ma nie je obľúbencom Číňanov. Potrestanie za prešľapy prišlo aj minulý rok, kedy bol IPO spoločnosti Ant Group na hongkonskej burze cenných papierov pozastavené. Podľa jedného z členov čínskeho vládneho poradného výboru, sa začala Čína odkláňať od „inkluzívnej a opatrnej regulácie“, vďaka ktorej bol technologickým gigantom umožnený neobmedzený rast a chce sa zamerať na ochranu spotrebiteľa. Investori pozorne sledujú dianie v Ázii a je možné, že mnohí začnú presúvať svoj kapitál do „bezpečnejšieho“ sektora.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87742x
Priemerná čítanosť článkov: 1393x

Autor blogu

Kategórie