Založ si blog

Nové obvinenia spoločnosti Facebook

Facebook aktuálne čelí celej sérii problémov: popri zásadnom výpadku je to najmä obvinenie bývalej zamestnankyne z nastavenia algoritmu na podporu nenávistných komentárov a oslabovania demokracie. Facebook má aj problém s akcionármi.

Spoločnosť Marka Zuckenberga sa musí vysporiadať s ďalšími odhaleniami. Prvotným cieľom sociálnej siete bolo ľudí spájať. Ktovie, či CEO najznámejšej sociálnej platformy na svete už zabudol na dôvod založenia Facebooku. Všetko však nasvedčuje tomu, že zakladateľ bude musieť čeliť závažným obvineniam opäť, tak ako to bolo v prípade Cambridge Analytika.

Denník Wall Street Journal predložil sériu obvinení na základe informácií z interných zdrojov spoločnosti. Dokumenty odhaľujú vážne problémy, voči ktorým FB ohradil. Obvinenia hovoria o tom, že sociálna sieť uplatňovala na kontrolu komunikácie celebrít, politikov a iných celebrít iné pravidlá, aké boli uplatňované na bežných používateľov.

Zvlášť znepokojujúce je tvrdenie, že FB v zásade ignoroval informácie o drogách a obchodovaní s ľuďmi. Zo zverejnených dokumentov vyplýva, že zamestnanci spoločnosti pravidelne označovali ľudí a informácie spojené s činnosťou drogových karteloch a obchodu s ľuďmi, ale reakcia spoločnosti bola údajne „slabá“.

Ďalším problémom je žaloba z rád vlastných akcionárov. Skupina akcionárov uviedla, že FB dal americkej Federálnej obchodnej komisii 5 miliárd dolárov na vyriešenie škandálu známeho ako prípad Cambridge Analytica. Po ročnom vyšetrovaní v prípade Cambridge Analytica musel Facebook v USA zaplatiť rekordnú pokutu 5 miliárd dolárov za „oklamanie“ používateľov o tom, že uchová ich osobné údaje v súkromí. Spoločnosť porušila dekrét o súhlase z roku 2012 tým, že zdieľala informácie patriace 87 miliónom užívateľom s dnes už neexistujúcou britskou politickou poradenskou spoločnosťou Cambridge Analytica. Kvôli škandálu klesali akcie Facebooku v roku 2018 až o 40%.

ProfitLevel-Zarska-Facebook ma problemy
Výkon spoločnosti Facebook Inc za 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Dokumenty tiež ukazujú, že Facebook vedel, že platforma Instagram je pre tínedžerov toxická. Zdá sa, že platforma zdieľa s verejnosťou iba to, čo jej vyhovuje. V prieskume vykonanom samotným FB sa zistilo, že Instagram nie je vhodným miestom hlavne pre mladistvých ľudí a zhoršuje ich obraz o sebe. Zarážajúce je, že túto štúdiu Zuckerbergov gigant nezverejnil.

Tento týždeň sa akciám spoločnosti veľmi nedarí a stoja za tým aj práve nežiaduce odhalenia. Facebook by mal čoskoro zverejniť viac podrobností o ich výskume a o tom, ako sociálna sieť Instagram ovplyvňuje duševné zdravie mladistvých. Najskôr by mali byť údaje zdieľané iba s určitými orgánmi. Neskôr by mal FB zdieľať údaje so širšou verejnosťou, tak uvidíme aký výsledok prinesie samotná platforma a ako na prípadné zistenia budú reagovať investori.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87379x
Priemerná čítanosť článkov: 1387x

Autor blogu

Kategórie