Založ si blog

Hodnota tureckej líry opäť klesá

Turecká líra už zaznamenala výrazný pokles v predchádzajúcom období, pretože turecká centrálna banka napriek rastúcej inflácii znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu. V dnešných dňoch hodnota meny smerovala k rekordným minimám. Dôvodom sú kontroverzné požiadavky prezidenta Erdogana, ktoré nekolerujú so západom a Turecko sa môže dostať do hlbokej krízy.

Keď hovoríme o požiadavkách prezidenta, tak tým myslíme nariadenia na vyhostenie veľvyslancov Spojených štátov a deviatich ďalších západných krajín. Erdogan reagoval na veľvyslancov, ktorí požiadali o prepustenie väzneného filantropa, vrátane amerických, francúzskych a nemeckých diplomatov.

Obvinený filantrop

Prezident krajiny počas víkendu reagoval unáhlene a chcel, aby boli vyslanci vyhlásení za „personu non grata“ z dôvodu poukázania a žiadosti o prepustenie prominentného filantropa Osmana Kavalu (64), ktorí je zadržiavaní už štyri roky a obvinení z financovania protestov a účasti na pokuse o prevrat. Reakcia trhu na seba dlho nenechala čakať. Po týchto vyjadreniach turecká líra oslabila približne o 1,6 percenta na rekordné minimum voči doláru.

ProfitLevel Lucia Zarska Turecka lira vyrazne straca na hodnote

Graf: Vývoj hodnoty menového páru EUR/TRY za posledných 10 rokov. (Zdroj: ecb.europa.eu)

Turecký zásah

Zo strany Ankary ide v rámci diplomatických vzťahov o neprijateľné správanie. Diplomati nemajú podľa nich zasahovať do vnútorných záležitostí krajiny a zástupcovia ľudu sú naozaj citliví na akúkoľvek snahu ovplyvňovania politiky Turecka. Po tvrdých vyhláseniach počas víkendu nastal v priebehu týždňa obrat. Diplomati pravdepodobne prehodnotili svoje vyhlásenia a situáciu sa snažili ukľudniť. Zo strany USA prišla správa, že dodržiavajú článok 41 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Kanada, Holandsko a Nový Zéland sa vyjadrili tiež podobne.

Zo strany Nemecka prišlo znepokojenie ale aj potvrdenie rešpektovania vyhlásení tureckého prezidenta. Vyhlásenia diplomatov doslova vytrhli Turecko z pokraja najhoršej krízy s USA a Európou za posledné desaťročia a tiež zmiernili tlak na líru. Po týchto vyjadrenia začala turecká líra rásť v očakávaní, že Erdogan ustúpi od hrozieb vyhostenia 10 západných veľvyslancov. V reakcii na predpokladanú stabilizáciu politických vzťahov líra posilnila cca o pol percenta s očakávaním lepšej budúcnosti.

Krehké vzťahy s USA a EU

Politické vzťahy medzi Tureckom a „západom“ sú od nepamäti zložité. Diktátorské tendencie prezidenta Erdoğana znepokojujú celý svet a poškodzujú vzťahy Turecka hlavne s EU a USA. Tieto autoritatívne mocenské vplýva spomaľujú proces modernizácie. Dôsledkom je nestabilita a napäté vzťahy, na ktoré je turecká líra nesmierne citlivá. Pre EU je územie krajiny obrovským strategickým bodom a významným hráčom v blízkosti Čierneho mora, Kaukazu a Strednej Ázie. Zásadnú úlohu tiež zohráva tranzitný uzol pre dodávky plynu a regulácia migrácie do EÚ. Európa nie je odtrhnutá od zvyšku sveta, preto usiluje o lepšiu demokratickú situáciu v Turecku a následnú stabilizáciu východného Stredomoria. Na strane USA konflikt s diplomatmi zasial semienko obáv. Bidenova liberálnejšia administratíva nebola po Erdoganových vyhláseniach nadšená zo spolupráce s ním. Turecko by malo byť preto opatrnejšie pri svojich zásahov a komentároch, oslabenie tureckej líry v konečnom dôsledku prinesie samotnej krajiny nemalé problémy.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 86609x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu

Kategórie