Založ si blog

Kryptomeny na nových maximách

Najsilnejšie kryptomeny sa aktuálne vezú na rastovej vlne. Napriem tomu do nich netreba vkladať viac ako 5 % finančného majetku.

Tento týždeň stúpali opäť kryptomeny na rekordné maximá, konkrétne Bitcoin v jednom bode prekonal hranicu nad 69 000 dolárov. Ethereum prekonalo hranicu 4 800 dolárov. Kryptomeny sú známe svojou vysokou volatilitou a je pomerne náročné odhadnúť kam až môže hodnota vystúpiť.

Bitcoin a Ethereum môžeme považovať za dve najpopulárnejšie kryptomeny, kedy aj platí, že ak prvá kryptomena z nejakého dôvodu stúpa, tak Ethereum ju väčšinou nasleduje. Investovanie do Bitcoinu je aktuálne jeden z top trendov hlavne u mladšej generácie a nemôžeme sa čudovať, pretože dosahuje pôsobivý výkon, ak vezmeme do úvahy, že v roku 2020 sa hodnota Bitcoinu pohybovala okolo 11 500 dolárov za mincu.

ProfitLevel-Zarska-Bitcoin dosiahol nove maximá

Vývoj hodnoty Bitcoinu počas 5-tich rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Napriek vysokým nárastom sú kryptomeny jednou z najrizikovejších investícií. Výkyvy v hodnotách často prichádzajú nečakane a môžu byť zdrvujúce pre investorov, ktorí „dôverovali“ tomuto špekulatívnemu aktívu a rozhodli sa ho zaradiť do svojho investičného portfólia vo vyššej miere. Vo všeobecnosti sa odporúča diverzifikácia portfólia a investícia do kryptomien by mala byť nižšia ako 5%. Kvôli vidine vyššieho zisku sa však stretávame s investormi, ktorí investujú prevažnú časť svojich financií.

Čo sa skrýva pod DeFi?

V posledných mesiacoch sa upiera pozornosť v súvislosti s kryptomenami na DeFi. Je to decentralizovaný finančný systém umožňujúci používateľom podieľať sa na tradičných finančných aktivitách, ako je požičiavanie, ale bez zapojenia sprostredkovateľa. Základným cieľom DeFi je priniesť „tradičné“ finančné služby. To znamená, že teoreticky by ktokoľvek mohol požičiavať digitálne peniaze alebo naopak požičiavať si ich za konkurenčné úrokové sadzby. Dôležité je povedať, že by sa tu nevyskytol žiadny prostredník. Investori by tak mohli zarábať až dvojciferné percentuálne výnosy z úspor v určitých digitálnych tokenoch. Tento systém však prináša aj veľa rizík, ako sú napríklad hackeri.

Okrem vysokej volatility čelili kryptomeny v posledných dňoch tieňu z prípadu Squid kryptomeny. Kryptomena inšpirovaná seriálom od spoločnosti Netflix „Squid Game“, ktorý okrem iného valcuje všetky seriálové rebríčky, nečakane spadla po tom, čo si jej zakladatelia vyplatili peniaze a záhadne zmizli. Token s názvom SQUID dosiahol 1. novembra hodnotu nad 2 861 $ a následne klesol takmer na nulu. Tento prípad mohol odradiť mnohých investorov od investovania do kryptomien.

Treba však poukázať na neustály rastový trend krypto segmentu. Kryptomeny môžu byť platidlom budúcnosti, a tiež je predpoklad, že ich hodnota bude stále stúpať. Trh s kryptomenami má aktuálne hodnotu viac ako 3 bilióny dolárov, a to už nie je zanedbateľná čiastka.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 86628x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu

Kategórie