Založ si blog

Rekordné zisky spoločnosti Nvidia priťahujú pozornosť investorov

Preteky medzi výrobcami čipov aktuálne vyhráva Nvidia. Jej akcie od leta raketovo rastú vďaka výborným výsledkom, rastu herného a ďalších segmentov a pozitívnej perspektíve.

Spoločnosť Nvidia sa stala siedmou najhodnotnejšou na svete. Jej potenciál stúpa úmerne s globálnym rastom nedostatku čipov. V dnešnom svete sú tieto komponenty kľúčové v mnohých produktoch. Nedostatok počítačových čipov zaznamenalo viac ako 100 priemyselných odvetví. Tvrdiť však, že za výbornými výsledkami stojí iba vysoký dopyt po čipoch by bolo príliš jednoduché. Hospodárenie spoločnosti ovplyvňuje viac faktorov a ešte vyšší nárast môžeme čakať aj v roku 2022.

Dopyt po hrách

Gaming biznis narástol aj počas pandémie, keďže ľudia museli vďaka opatreniam zostať doma. Nvidia si pripísala rekordný nárast, jej príjmy z tohto segmentu boli vo výške 3,221 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 42 %. Firma tak prekonala pôvodnú predikciu 3,138 miliardy USD.

Ďalším segmentom, ktorý bol poháňaný výsledkami pandemických opatrení je Professional Visualization. Čoraz viac organizácií prestupuje na hybridný systém práce a práve Nvidia v tomto segmente prináša riešenia pre takýto spôsob práce. Tímy dizajnérov potrebujú komplexné riešenia a hľadajú virtuálne platformy, ktoré im pomáhajú pri zdieľaní ich práce v reálnom čase. Práve Nvidia začala ťažiť z príležitosti hybridnej práce na trhu a tržby z Professional Visualization dosiahli 577 miliónov  dolárov. To prinieslo medziročný nárast o 144 %, ktorý predstihol očakávaný  výsledok 533 miliónov USD. Čo sa týka budúceho vývoja, tak počet ľudí a firiem, ktorí hľadajú stále nové riešenia, či už v hracom priemysle alebo vo forme zdieľania práce, bude bezpochyby stúpať.


ProfitLevel-Zarska-Nvidia rekordne profituje z nedostatku cipov

Výkon spoločnosti Nvidia Corporation za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Rast kryptomien nepomohol

Naopak, z prudkého nárastu digitálnych mien Nvidia napriek ambíciám neprofitovala. Firma začala vyrábať čipy špecificky zamerané na profesionálov v oblasti kryptomien s názvom CMP. Avšak predaj CMP za posledné obdobie klesal až o 60 % na sumu 105 miliónov dolárov. Predikcia zisku vo štvrtom štvrťroku je tak veľmi nízka. Pozitívne je, že sa to nepodpísalo na celkovom výsledku čipového výrobcu.

Bezkonkurenčný líder

Nvidia sa tak po poslednom zverejnení výsledkov dostala ďaleko pred svojich konkurentov. Vykázala až 130 % nárast a jej trhová kapitalizácia sa vyšplhala na 753,87 miliardy dolárov. Jej pozícia lídra výrobcu kľúčových komponentov potrebných pre rýchlo rastúce technológie, ako sú cloud computing, AI, robotická automatizácia, gaming, výpočtová technika a ťažba kryptomien, vyniesla firmu na vrchol.

Hodnota akcií je aktuálne druhou najvyššou v skupine NYFANG+ po Tesle. A týmto spoločnosť Nvidia nekončí. Jej budúci vývoj bude ovplyvnený gigantom Facebook, ktorý nedávno ohlásil veľkolepé plány v budovaní metaverse. Očakáva sa totiž, že práve Nvidia bude kľúčovým dodávateľom v tomto projekte zameranom na virtuálnu realitu.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87877x
Priemerná čítanosť článkov: 1395x

Autor blogu

Kategórie