Založ si blog

Aký dopad môže mať spor medzi Taiwanom a Čínou na akciové trhy?

Jednou z „obetí“ konfliktu by boli investori a prenesene celý svet. Zastavené dodávky čipov by totiž ohrozili mnoho firiem po celom svete.

Na obzore sa črtá ďalší výrazný geopolitický konflikt medzi Čínou a Taiwanom, ktorý mnohí experti prirovnávajú k prebiehajúcej vojne na území Ukrajiny. Jeho dopady by mohli mať podobný hospodársky dopad a najviac zasiahnutý by bol v tomto prípade segment polovodičov, pretože na Taiwane pôsobí spoločnosť TSMC, najväčší výrobca týchto komponentov.

Spor o územie

Podobnosť medzi Taiwanom a Ukrajinou si môžeme všimnúť už na prvý pohľad. Ide totiž o spor, kedy si Čína podobne ako Rusko, nárokuje na územie. Taiwan je ostrov vzdialený približne 100 míľ od pobrežia juhovýchodnej Číny. Historické zdroje hovoria o tom, že Taiwan sa prvýkrát dostal pod čínsku kontrolu v 17. storočí.

V roku 1895 po prehratej prvej čínsko-japonskej vojne sa Čína vzdala ostrova v prospech Japonska. Znova ho však získala v roku 1945 po tom, ako Japonsko prehralo druhú svetovú vojnu. Práve tu má základy aktuálne narastajúci konflikt. Čína poukazuje na túto históriu a tvrdí, že Taiwan bol pôvodne čínskou provinciou. Na druhej strane obyvatelia Taiwanu tvrdia, že nikdy neboli súčasťou moderného čínskeho štátu, ktorý vznikol po revolúcii v roku 1911.

Strategická pozícia Taiwanu

Krajina má spriatelené vzťahy s USA. Dôvodom je , že sa nachádza sa v prvej ostrovnej línii, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pre americkú zahraničnú politiku. V súčasnosti uznáva Taiwan ako suverénnu krajinu len 13 krajín. Aby sme lepšie pochopili strategickú pozíciu tohto ostrova, je dôležité vedieť, že Taiwan sa už v roku 1950 stal spojencom USA, ktoré boli v tom čase vo vojne s Čínou v Kórei. Spojené štáty práve vtedy rozmiestnili ich flotilu v Taiwanskom prielive, aby chránili svojho spojenca pred možným útokom z pevniny. Od tejto doby bola situácia v prielive viac krát v kríze a vzťahy medzi Taiwanom a Čínou sú veľmi krehké.

Najmä počas Trumpovej vlády boli niektoré rozhodnutia zo strany USA veľmi znepokojujúce pre Čínu. V dnešných dňoch čelí Taiwan zo strany Číny ďalšej kritike, pretože tá odsúdila návštevu predsedkyne snemovne reprezentantov Kongresu v USA Nancy Pelosi na Taiwane. Ide o najvyššie postavenú návštevu amerického politika na ostrove za posledných 25 rokov.

Tragické dôsledky

Návšteva americkej političky spôsobila rozruch medzi investormi, pretože tí dobre vedia aká je Čína citlivá na blízke vzťahy s USA. Geopolitické napätie spôsobuje výpredaj svetových akcií a zhoršovanie vzťahov medzi Čínou a USA. V neposlednom rade spôsobila aj znepokojenie v niektorých kľúčových firmách, akou je TSMC. Predseda spoločnosti Mark Liu uviedol, že sa obáva, ak by Čína napadla Taiwan, najmodernejšia továreň na výrobu čipov na svete by zostala nefunkčná, resp. by nemohla fungovať, pretože sa spolieha na globálne dodávateľské reťazce. Spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing funguje na základe dodávok z Európy, Japonska, či USA, odkiaľ dováža množstvo materiálov cez chemikálie a náhradné diely až po inžiniersky softvér a diagnostiku. V prípade vypuknutia konfliktu nebude ochromená iba výroba TSMC, ale aj ďalšie spoločnosti ako Apple a Qualcomm, pre ktoré sú dodávky z taiwanskej spoločnosti absolútne nenahraditeľné.

ProfitLevel-Žárska-Akcie najväčšieho výrobcu čipov sveta TSMC kvôli čínskej hrozbe oslabili
Výkonnosť akcií spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing za posledných 5 rokov. (zdroj: Investing)

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87810x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu

Kategórie