Založ si blog

Pád spoločnosti Twitter

Twitter na chvíľkový nápad Elona Muska s jeho kúpou zatiaľ dopláca. V súdnom spore si však môže výrazne pomôcť.

Investorov prekvapil nedávny záujem Elona Muska o kúpu sociálnej siete Twitter. Tento typ investície nezapadá vôbec do zvyčajných podnikateľských záujmov známeho vizionára a mnohí špekulovali o jeho dôvodoch na odkúpenie. Dnes je všetko inak a Muskov záujem o Twitter vyprchal. Poďme sa pozrieť bližšie na to, čo sa stalo a ako môže skončiť pôvodná dohoda odkúpenia americkej firmy.

Pôvodná dohoda

Netrvalo dlho a akonáhle Musk prejavil záujem o akvizíciu sociálnej siete, tak prišla ponuka zo strany spoločnosti, následne sa obidve strany dohodli. Dohoda znela, predaj spoločnosti Twitter miliardárovi Muskovi v hodnote 44 miliárd USD v cene 54,20 USD za akciu. Neskôr sa začali objavovať problémy, pretože vizionár spochybňoval percentuálny podiel spamových účtov pod 5% , ktoré uvádza sociálna sieť a požadoval dokumenty na prešetrenie reálneho stavu. Názory zúčastnených strán sa tu začali rozchádzať, Musk tvrdí, že spoločnosť mu neposkytla potrebné údaje, ktoré potrebuje na posúdenie počtu falošných alebo spamových účtov na platforme, naopak Twitter prezentuje, že z ich strany boli dodané všetky potrebné dokumenty.

Zrušenie akvizície a následky pre Twitter

Oficiálne stanovisko uvádza, že Elon Musk chce ukončiť dohodu o kúpe spoločnosti Twitter. Dôvodom odstúpenia od dohody je nedostatok informácií o počte spamových a falošných účtov zo strany firmy Twitter. Tá sa však tak ľahko nevzdá a je odhodlaná uzavrieť transakciu s miliardárom za vopred dohodnutú cenu a podmienky. V dnešných dňoch sa teda začína súboj medzi stranami a je ťažké odhadnúť, kto vyjde z tohto sporu ako víťaz, pretože výsledok ovplyvňuje viacero faktorov. Faktom však zostáva, že cena akcií spoločnosti Twitter rapídne klesla na približne 32 dolárov za jednu akciu.

ProfitLevel-Žárska-Twitter dopláca na filrtovanie s Muskom pádom akcií

Výkonnosť akcií spoločnosti Twitter za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Na začiatku týždňa akcie stratili 11 % a dostali sa na úroveň 32,65 USD. Ak porovnáme aktuálny stav s hodnotou akcií cca v apríli, keď sa začala celá záležitosť s odkúpením, tak dnes vidíme pokles o cca 33%. Vývoj výkonnosti akcií bude závisieť od toho, ako celý spor dopadne.

A ako to dopadne?

Ukončenie sporu môže mať rôzne scenáre. Presná predikcia výsledku je ťažká ale existujú určité možnosti ukončenia tejto drámy, a tie by mohli zásadne ovplyvniť smerovanie výkonnosti akcií spoločnosti Twitter. Odstúpenie od dohody nebude pre Muska vôbec jednoduché. Najpravdepodobnejšia alternatíva môže byť, že Musk zaplatí pokutu za ukončenie zmluvy vo výške 1 miliardy dolárov a Twitter bude fungovať ďalej s nižším ocenením ako pôvodných 44 miliárd USD.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87446x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie