Založ si blog

LVMH začína rok s novou šéfkou Dioru

Koncern púšťa do vedenia len členov rodiny miliardára Arnaulta. A očividne to funguje.

Táto skupina vlastní tie najluxusnejšie značky ako Dior alebo Louis Vuitton a minulý rok sa jej naozaj darilo aj napriek turbulenciám na trhoch. Strategickú pozíciu posilnil ešte fakt, že zakladateľ Bernard Arnault sa stal najbohatším človekom na svete a predbehol tak Muska, ktorý stratil značnú časť svojho majetku. Aké zmeny sa dejú v spoločnosti na začiatku roka 2023 a ako sú na tom jej akcie?

Strategické zmeny vo vedení

Spoločnosť je známa tým, že do vedúcich funkcií obsadzuje členov rodiny a táto stratégia im zatiaľ funguje. Práve z tohto dôvodu aj aktuálne Bernard Arnault vymenoval svoju dcéru za riaditeľku módneho domu Dior. Delphine Arnault teda uvoľní pozíciu výkonnej viceprezidentky LVMH pre Louis Vuitton, ktorú zastávala od roku 2013 a obsadí výkonnú funkciu pre Dior.

Pod jej vedením ? dosiahla luxusná značka nové predajné rekordy, uviedla spoločnosť LVMH. Ďalšou zmenou je presun šéfa značky Dior Pietra Beccari, ktorý nahradí dlhoročného výkonného riaditeľa Louis Vuitton Michaela Burka.

LVMH sa venuje predaju prémiových produktov od luxusných hodiniek, módy a parfémov až po tovar šampanské Moet. Kľúčom k ich úspechu je podľa všetkého plánovanie nástupníctva na strategických pozíciách.

Výnimočnosť Bernarda Arnaulta

Reč je o členovi bohatej francúzskej aristokratickej rodiny, ktorý spojil do jedného koncernu svetoznáme značky vín a alkoholu, módneho oblečenia, parfumov a kozmetiky. Počas viac ako troch desaťročí vytvoril Arnault luxusné maloobchodné impérium tým, že pomohol zlúčiť Louis Vuitton s liehovarníckou spoločnosťou Moët Hennessy a získal kontrolný podiel vo výslednej holdingovej spoločnosti s názvom LVMH.

Dnes sa už môže pochváliť prvenstvom na vrchole rebríčka najbohatších ľudí sveta. Okrem toho je aj investorom a svoj kapitál vložil napríklad aj do Netflixu. Trhová hodnota LVMH dosahuje takmer 390 miliárd dolárov a počas prvých 9 mesiacov roku 2022 zaznamenala tržby vo výške takmer 60 miliárd USD. Miliardár je známy aj tým, že často kontroluje maloobchodné miesta značiek LVMH a ich konkurentov. Svoj život zasvätil udržiavaniu a rozvíjaniu najikonickejších francúzskych značiek.

Akcie spoločnosti LVMH

Pozícia spoločnosti je aj napriek turbulenciám na svetových trhoch pomerne stabilná. Väčšina majetku francúzskeho miliardára je spojená s akciami LVMH a od roku 2020 vyskočila cena akcií spoločnosti celkovo o približne 65 %. Akcie LVMH reagovali na vymenovanie Arnaultovej dcéri do vedenia Dioru rastom o takmer 2 % a od začiatku roka približne o 13 %.

ProfitLevel-Zarska-Akcie LVMH narastli od uvodu roka 2023 uz o 13 percent
Výkonnosť akcií spoločnosti LVMH za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87444x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie