Založ si blog

Microsoft masovo prepúšťa zamestnancov, na výsledkoch to zatiaľ nevidno

Veľké technologické firmy vo veľkom prepúšťajú. Tento segment bude zrejme aj v roku 2023 naďalej klesať.

Technologický gigant oznámil, že plánuje zrušiť tisíce pracovných miest v aktuálnej vlny znižovania počtu zamestnancov. K podobným krokom aktuálne začali pristupovať viaceré firmy a môžu za to najmä obavy z prichádzajúcej recesie, kedy sa všetci snažia optimalizovať svoje náklady a udržať si pozitívne finančné výsledky. Ako sa to odráža na akciách a reakciách investorov?

Znižovanie počtu zamestnancov bude výraznejšie

Microsoft má v pláne prepustiť údajne až 5 % svojich zamestnancov, čo predstavuje zhruba 11 000 pracovníkov v pobočkách po celom svete. Oproti znižovaniu počtu zamestnancov z minulého roka, ktoré sa dotklo menej ako 1 % zamestnancov softvérového gigantu, je tento prístup oveľa razantnejší. Spoločnosť sa pravdepodobne obáva, že počas roku 2023 a 2024 príde dlhodobý pokles dopytu a zisky budú rapídne klesať.

Hodnota akcií

Technologický sektor zažil minulý rok celkový pokles a konkrétne akcie spoločnosti Microsoft za predošlý rok klesli o 23 % a momentálne sa nachádzajú približne na úrovni 240 dolárov za akciu. Gigant Microsoft by mohol znížiť počet zamestnancov postupne až o tretinu. Očakávania sú aktuálne skôr negatívne a Microsoft by mal v druhom fiškálnom štvrťroku, keď 24. januára oznámi svoje výsledky, zaznamenať najpomalší nárast tržieb od fiškálneho roku 2017, a to iba na úrovni 2 %.  

ProfitLevel-Zarska_Microsoft je v krize a jeho akcie klesaju
konnosť akcií spoločnosti Microsoft CorVoration za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Prepúšťanie priznávajú aj ďalšie spoločnosti

Aj ďalšie najvýznamnejšie technologické firmy pristúpili k spornému prepúšťaniu. Hovoríme napríklad o gigantoch ako Meta alebo Amazon. Okrem znižovania počtu zamestnancov v technologickom sektore pristúpia niektoré firmy ako Microsoft či Meta k zrušeniu svojich kancelárskych priestorov v USA. Všetko naznačuje, že spoločnosti sa musia vyrovnať s viacerými ťažkosťami a spomalenie rastu technologického sektoru sa prehlbuje. Popularita nákupu akcií práve z tohto odvetvia sa tak začala presmerovávať do iných oblastí. Ani v roku 2023 nič nenaznačuje tomu, že by sa situácia mohla zlepšiť. Kto zvažuje investovanie do tohto segmentu, mal by si svoje investičné rozhodnutia dôkladne premyslieť.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87590x
Priemerná čítanosť článkov: 1390x

Autor blogu

Kategórie