Založ si blog

Aké škody napácha omikron na leteckých spoločnostiach?

Aerolinky sa tento rok v lete nadýchli, aby sa v aktuálnej zime opäť dostalôi pod tlak. Tentoraz im nový variant omikron redukuje cestujúcich a personál. Okrem toho ich trápia povinné „lety duchov“.

So šírením novej mutácie omikron, pri ktorej je riziko nákazy trikrát vyššie ako u predchádzajúcich variantov, začínajú niektoré letecké spoločnosti opäť dostávajú pod tlak. Chýba im totiž stále viac členov posádok a musia rušiť stovky až tisícky letov. Tržby tak vykazujú opäť pokles a investori zostávajú v neistote.

Po nádejných výsledkoch priviedol omikron Delta Air Lines opäť do straty

Nárast prípadov COVID-19 priviedol spoločnosť do straty už v prvom štvrťroku 2021. Aktuálne koronavírus odstavil veľkú časť posádky aeroliniek Delta Air Lines počas vianočného obdobia a firma musela zrušiť mnohé lety. Napriek tomu sa očakáva, že dopyt po cestovaní sa v roku 2022 bude postupne zvyšovať a aerolinky nakoniec dosiahnu zisk. Tretí štvrťrok bol pre spoločnosť Delta prínosom, keď vykázala najvyššie príjmy od konca posledného predpandemického roka 2019 (1,2 mld. USD). Dôvodom boli hlavne dovolenkové  rezervácie letov a zvýšený záujem o služobné cestovanie. Tržby sa vyšplhali až na 9,47 miliardy USD a prekonali tak očakávania. Oproti obdobiu pred pandémiou sú však tržby stále na nižšej úrovni. Po oznámení pozitívnych výsledkov vyskočili akcie nahor o viac ako 2%.

ProfitLevel-Zarska-Akcie Delta airlines trpia

Výkonnosť spoločnosti Delta Air Lines Inc za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

United Airlines štvrtýkrát za sebou v strate

Turizmus aj samotné letecké odvetvie by už ako soľ potrebovali „stopku pre šírenie koronavírusu“. Avšak tá stále neprichádza. Letecký priemysel zasiahla v poslednom čase kombinácia zlého zimného počasia, celkovo nízkeho počtu zamestnancov a v neposlednom rade rýchlo sa šíriaceho variantu omikron. Americká letecká spoločnosť United Airlines očakáva stratu už niekoľkýkrát za sebou, a to vo výške -2,12 USD na akciu. United Airlines nielenže spoločnosť zasiahol omikron, ale pridávajú sa k tomu aj neustávajúce cestovné obmedzenia.

Lety duchov v Európe

Podľa pravidiel EU musia letecké spoločnosti používať štartovacie a pristávacie plochy na letiskách aj v prípade, že nemajú dostatok cestujúcich. Tým pádom lietajú častokrát s takmer prázdnymi lietadlami. Európski prepravcovia, hlavne Lufthansa a Brussels Airlines, museli zrušiť tisíce letov kvôli nízkej rezervovanosti. Do vysokých strát ich dostávajú pravidlá EU, ktoré od nich vyžadujú, aby využívali ich letecké sloty, inak môžu ich miesto prevziať konkurenčné aerolinky.

ProfitLevel-Zarska-Lufthansa vo velkych problemoch

Výkonnosť spoločnosti Deutsche Lufthansa AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87831x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu

Kategórie