Založ si blog

Ruská hrozba potrápi oblasti naprieč celým trhom

Napätie na východnej ukrajinskej hranici sa už prejavilo na finančných trhov a cene ropy. Prípadný konflikt by bol veľkým úderom pre európsku ekonomiku. 

Čo sa môže stať, ak nastane obávaná invázia Ruska na Ukrajine? Blížiaci sa vojenský konflikt, ktorého sa obáva nielen celá Európa, môže spôsobiť výrazné výkyvy na trhu. Mnohé odvetvia majú prepojenie s Ruskom a investori s veľkou neistotou sledujú, ako sa vyvíja situácia na hraniciach. Už dnes vidíme negatívny vplyv na akciovom trhu, a to nielen pri cenách ropy.

Eskalácia aktuálnej situácie má korene hlboko v minulosti. Hrozba ruského útoku na Ukrajinu je veľmi blízko. Na začiatku obchodného týždňa sme mohli vidieť pokles aktív po celom svete a zníženie dopytu po rizikovejších aktívach, zatiaľ čo dolár posilnil. Európsky index Euro STOXX 600 mal klesajúcu tendenciu, rovnako ako technologické akcie.  V súvislosti s napätou situáciou prichádzajú stále nové správy. USA odporučilo americkým diplomatom a ich rodinám urýchlený odchod z krajiny.  Kufre však majú zbalené aj mnohí obyvatelia krajiny, pretože Kremeľ svojím správaním vzbudzuje obavy.

ProfitLevel Zarska Europske akcie reagujú na ruskú hrozbu poklesom
Výkonnosť indexu Euro STOXX 600 za 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Zlá geopolitická situácia

Ceny ropy opäť vyskočili. Môžu za to zlé vzťahy vo východnej Európe a na Blízkom východe. Geopolitické riziko medzi Ruskom a Ukrajinou, rovnako ako na Blízkom východe, zvyšuje ceny komodít, zatiaľ čo OPEC+ ešte nedosiahol svoj produkčný cieľ.  Obavy z prerušenia dodávok začínajú byť oveľa väčšie nielen v prípade ropy.

ProfitLevel Zarska Cena ropy kvôli neistote rastie
Výkonnosť futures Brent Oil za 5 rokov (Zdroj: Investing.com)

Ceny potravín sa môžu zvýšiť

Európa sa už tak zmieta v problémoch vďaka koronavírusu a stále narastajúcej inflácii. To posledné, čo potrebuje, je vojenský konflikt. Zlý dopad by zhoršujúca sa situácia mohla mať aj na agro komodity. Agresia voči Ukrajine by s veľkou pravdepodobnosťou zasiahla produkciu a export ukrajinských poľnohospodárskych komodít vrátane kukurice a pšenice. Ukrajina je významným a jedným z najväčších svetových vývozcov obilnín. Jej export pokrýva približne 13 % celosvetového vývozu kukurice a veľká časť smeruje práve do EÚ. Zhoršenie situácie a následné  prerušenie dodávok môže mať v konečnom dôsledku vplyv nielen na vývoj cien potravín, ale aj na celkovú potravinovú bezpečnosť.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87798x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu

Kategórie