Založ si blog

Metaverse začal písať svoj príbeh stratou

Materská spoločnosť Facebooku a Instagramu sa pozerá do ďalekej budúcnosti. Medzitým ju však prenasledujú nepríjemné problémy dneška.

Spoločnosť Meta – predtým známa ako Facebook – po oznámení svojich výsledkov prudko klesla. Najnovšie údaje fiškálnych výsledkov za 4. štvrťrok spôsobili strmý pokles ceny akcií o viac ako 20 %. Začiatok roka teda nepriniesol do Zuckerbergovej spoločnosti dobrú náladu napriek obstojnému zisku.

Príčin poklesu akcií je viac

Zisk na akciu firmy za štvrtý kvartál zaostal za očakávaniami (čakal sa zisk 3,84 dolára, v realite firma dosiahla 3,67 USD), tržby (33,67 miliardy USD) prekonali prognózy iba o malú čiastku. Aj keď tieto výsledky nemožno označiť za dramaticky zlé, reakcia trhov bola výrazná. Dôvodom sú „protivetry“ na trhu, ktorým čelí materská spoločnosť Facebooku, Meta. Od jej premenovania a zmene zamerania sa na virtuálnu realitu si mnohí sľubujú progresívny rast. Najskôr však prišiel tvrdý pád. V 4. štvrťroku vidíme neobvyklé zaostávanie zisku spoločnosti za očakávaniami a priemerný denný počet aktívnych používateľov Facebooku začal tiež stagnovať. Facebook zaznamenal vo štvrtom štvrťroku 2,91 miliardy používateľov mesačne, pričom prognózy predpovedali 2,95 miliardy používateľov.

Nové zmeny od Apple priniesli problémy

Prudké poklesy spôsobila aj stagnácia v oblasti predaja reklamy. Technologický gigant bojoval s novými GDPR zmenami od spoločnosti Apple v ich operačnom systéme, ktoré zadávateľom reklám sťažili zacielenie a meranie reklám na Facebooku a Instagrame. Príjmy z reklamy firmy Meta boli za štvrtý štvrťrok 2021 vo výške 32,64 miliardy USD, čo predstavuje nárast o 20 %. Išlo hlavne o zisky zo sociálnych platforiem Facebook a Instagram. V zásade pozitívny výsledok zatienila prevádzková strata vo výške 3,3 miliardy dolárov z oblasti metaverse, ktorá tak znížila celkový čistý zisk o 9 % na 10,29 miliardy dolárov.

ProfitLevel Zarska Akcie Meta padaju

Výkonnosť spoločnosti Meta Platforms Inc za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Budúcnosť Metaverse

Z aktuálne potápajúcej sa lode však nemusí byť vobec Titanic. Plány a prognózy z dlhodobého hľadiska vyzerajú v prípade spoločnosti Meta priam futuristicky. V priebehu niekoľkých rokov by mohla dospieť do podoby, kedy „Meta vesmír“ ponúkne skutočné pohľady, zvuky a dokonca aj vône. Využitie nájde v rôznych oblastiach, napríklad digitálne cestovanie by sa mohlo stať skutočnosťou, kedy si z pohodlia vášho domova môžete preskúmať staroveké Grécko, návštíviť mestá vašich snov, či dopriať si extrémne zážitky. Virtuálna realita by mala priniesť okrem biznis využitia aj neobmedzené cestovateľské zážitky. Trhy však očividne zatiaľ “riešia” aktuálne problémy spoločnosti Meta od ďalšieho rozvoja oboch platforiem až po politické tlaky na prísnejšiu reguláciu. A tejto realite ťahá zatiaľ Meta za kratší koniec.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 86627x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu

Kategórie