Založ si blog

Dochádza Zuckerbergovi dych?

Pád akcií môže Zuckerbergovej firme Meta paradoxne pomôcť. Dostane sa totiž pod hranicu špeciálnych protimonopolných opatrení, ktoré boli pôvodne „šité“ na ňu.

V prípade spoločnosti Meta sa hovorí za posledné dni o najhoršom krachu za uplynulé roky. Posledné štvrťročné výsledky investorov nepresvedčili, a tu sa začal výrazný výpredaj titulu. Materská spoločnosť Facebooku zažíva turbulentné obdobie. Tlaky prichádzajú v podobe zvyšujúcej sa konkurencie, protimonopolných nariadení, nových nákladov a situáciu tiež skomplikovali nové GDPR pravidlá z dielne Apple.

Zuckerberg prichádza o miliardy

Posledné obdobie je veľmi ťažké pre spoločnosť Meta a, samozrejme, aj pre jej zakladateľa. Vlastník Facebooku – Meta Platforms – zaznamenala výrazný pokles hodnoty svojich akcií a objeme viac ako 230 miliárd dolárov. Išlo o rekordnú dennú stratu Facebooku. Videli sme prudký pokles akcií o viac ako 26 %, za čo môže zverejnenie kvartálnych údajov.

ProfitLevel-Žárska-Facebook Zuckerbergovi dochadza dych
Výkonnosť spoločnosti Meta Platforms Inc za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

Negatívny vplyv mal aj fakt, že počet aktívnych používateľov sociálnej siete Facebook sa po prvýkrát počas jej 18-ročnej histórie dostal medzimesačne do mínusu. V závese za poklesom akcií spoločnosti je hodnota čistého majetku Marka Zuckerberga nižšia o 31 miliárd dolárov. Spomalenie čísel používateľov platformy sa premietlo do podobného výsledku v oblasti príjmov.

Perspektíva Meta stále žije

Ani v prípade Meta však neplatí, že je všetko iba čierne. Dá sa očakávať, že investície technologickej spoločnosti do virtuálnej reality (VR), teda do jej metaverza, budú v dlhodobom horizonte stúpať. Tento segment určite á čo ponúknuť, aj keď sa dnes zdá ešte veľmi vzdialený reálnemu využitiu v mierke, ako o nej sníva zakladateľ Facebooku. Aktuálna strata hodnoty akcií teda môže byť príležitosťou na lacnejší nákup v rámci technologického odvetvia.

Výhoda z nižšej trhovej kapitalizácie

Nižšia trhová kapitalizácia Facebooku by mohla mať pre spoločnosť nečakanú výhodu. S klesajúcou trhovou kapitalizáciou by sa totiž Meta mohla vyhnúť protimonopolnej kontrole. Trhová kapitalizácia vo výške 600 miliárd USD je číslo, ktoré zvolili zákonodarcovia Snemovne reprezentantov ako hranicu v balíku zákonov o hospodárskej súťaži navrhnutých špeciálne pre odvetvie Big Tech. Keď spoločnosť Meta nedávno oznámila výsledky, klesla následne jej trhová kapitalizácia po prvýkrát od mája 2020 pod 600 miliárd USD. Konkrétne, hodnota všetkých akcií tohto technologického giganta sa aktuálne dostala na hodnotu 599,32 miliárd USD. A to je číslo pod kritickou hranicou pre uplatnenie antitrustových zákonov.

Odíde Facebook a Instagram z EÚ?

Prognózy pre Facebook sú ako na hojdačke a zdá sa, že zlých správ v tomto prípade nikdy nie je dosť. Posledným problémom, ktorý znepokojil spoločnosť, sa stal transfer používateľských dát z Európy do domovského USA. Regulácie v rámci EU by mohli sťažiť prenos dát, ktorý je kľúčový pre biznis Mety. Z tohto dôvodu technologický líder vydal varovanie vo svojej výročnej správe, kedy pohrozil odchodom z európskeho trhu. Argumentom je, že nebude v jeho silách ponúkať väčšinu najvýznamnejších produktov a služieb, čo zahŕňa aj populárne siete ako Facebook a Instagram. Ochrana údajov v rámci EU sa bude naďalej sprísňovať, hlavne čo sa týka Big Tech odvetvia. Pre spoločnosť Meta je teda otázne, či na konci dňa zostane v EÚ. Toto rozhodnutie by mohlo ďalej výrazne ohroziť hodnotu jej akcií.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87812x
Priemerná čítanosť článkov: 1394x

Autor blogu

Kategórie