Založ si blog

Vojenský konflikt nám vyprázdni peňaženky

S pokračovaním vojny na Ukrajine bude stále drahší bude nielen benzín a nafta, ale porastie aj inflácia.

Vstupom do EU z Ukrajiny je Slovenská republika. Reálna hrozba by teda okrem imigrácie na hraniciach mohla priniesť ešte vyššie ceny ropy a plynu. Kým všetci dúfali v silu diplomacie, tak Rusko urobilo svoje vlastné kroky, ktoré odsúdili aj jeho spojenci. Prídu s bojom o moc aj rekordné ceny pohonných látok, ktoré položia na kolená mnohých jednotlivcov, či firmy?

Sankcie pre Rusko

Zatiaľ, čo západ chcel komplikovanú situáciu riešiť diplomatickou cestou, ktorú údajne Kremeľ tiež podporoval, tak dnes sa všetko začína obracať iným smerom. Krajiny začínajú s aplikáciou sankcií proti Rusku po uznaní nezávislosti dvoch separatistických regiónov a následnej invázie na územie Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznamuje znepokojúcu správu. Rozhodol sa okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty. Najvýraznejšie opatrenie oznámilo Nemecko, ktoré zastavilo certifikáciu plynovodu Nord Stream 2, ktorá bola od vzniku tohto projektu pre východ mimoriadne dôležitá. Opatrenia slúžia hlavne na vystrašenie Kremľa a majú ho odradiť od ďalšej agresie, čo sa však vôbec nemusí podariť a ceny ropy /plynu/ by mohli rýchlo narásť aj na 120 dolárov za barel. Sankcie sa dotknú nielen energetického sektoru ale aj bankového a v neposlednom rade aj ruského exportu.

ProfitLevel-Žárska-Ropa Brent prudko zdražela

Výkonnosť Brent Oil Futures za posledných 5 rokov. (Zdroj: www.investing.com)

13. januára obnovila Európska únia reštriktívne opatrenia, ktoré sa zameriavajú na konkrétne hospodárske sektory Ruskej federácie. 21. februára prichádzajú z tejto oblasti ďalšie opatrenia, voči piatim osobám za podporovanie činností, ktoré narúšajú a ohrozujú územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny. Ďalšie reštrikcie zo strany EU sú v príprave a majú napríklad aj podporu Nórska.

Zdá sa , že po oficiálnom útoku na Ukrajinu sú pripravené všetky krajiny zaviesť tvrdé sankcie proti Rusku. Situácia sa vyhrotila zo dňa na deň a vidina diplomatického riešenia sa rozplynula. EÚ  najnovšie zmrazí aktíva a vydá zákaz cestovania pre 23 ľudí, tri banky. Opatrenia pravdepodobne zasiahnu aj 351 poslancov ruskej Štátnej dumy, ktorí hlasovali za uznanie dvoch separatistických území.

Obmedzenia sa budú týkať aj možnosti získavať prostriedky na finančných trhoch, obmedzí sa obchod s dvoma územiami na východe Ukrajiny kontrolovanými Ruskou federáciou.  S prichádzajúcim koncom týždňa budeme vidieť stále nové sankcie, či už z EÚ alebo z USA. 

Dopady vojnového konfliktu

Akciový trh tiež reaguje na prudké kroky Ruska, po oznámení uznania nezávislosti regiónov klesol index S&P 500 o 1 % a Nasdaq o 1,2 %. japonský index Nikkei 225 uzavrel o 1,7 % nižšie a Shanghai Composite klesol takmer o 1 %, ale akciové indexy v Európe a Spojenom kráľovstve skončili zhruba na rovnakej úrovni, pričom FTSE 100 uzavrel o 0,1 %.

Vo štvrtok prichádza oficiálne vojna a trhy začínajú oslabovať. Americké a európske akciové trhy klesali, Dow futures zaznamenali pokles o viac ako 2%, futures naviazané na S&P 500 reagovali podobne a Nasdaq 100 futures klesli o približne 3 %.

Brent ropa posilnila o 5,95 % na 102,60 USD za barel, teda prekonala hranicu 100 USD po mnohých rokoch. Rusko ako druhý najväčší producent ropy na svete pošle ceny čierneho zlata ešte vyššie. Hodnota ropy sa tak ľahko môže vyšplhať na 110 dolárov za barel. Ďalším stúpajúcim aktívom je zlato. Spotové zlato vo štvrtok vyskočilo až o 2 % vyššie. Futures na americké zlato posilnili takmer o 2 % na 1 945,80 USD za uncu. Bezpečný prístav teda mnohí investori mohli nájsť v obľúbenom zlate.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87185x
Priemerná čítanosť článkov: 1384x

Autor blogu

Kategórie