Založ si blog

Aktuálne dopady krízy na ceny elektriny a zemného plynu v EU

Napriek výzvam na urýchlené zastavenie dovozu energií z Ruska to nie je reálne: EÚ na to dnes nie je pripravená. Vojna však urýchli diverzifikáciu zdrojov a pripravenosť Európy znížiť závislosť od Ruska.

Už v období pred vojnou prišla do Európy zhoršujúca sa energetická situácia, ktorá viedla k zvýšeniu nákladov na elektrinu, potraviny, zásoby pre jednotlivcov ale aj pre podniky. Dnešným svetom, resp. Európou otriasa vojnový konflikt a stále vyššie ceny spojené s obavami, že konflikt povedie k prerušeniu dodávok energie. Európsky región je ovplyvnený oveľa silnejšie ako USA, kvôli silnej energetickej závislosti od Ruska.

V roku 2021 Európska únia doviezla 155 miliárd kubických metrov zemného plynu z Ruska, čo predstavuje približne 45 % dovozu plynu do EÚ a takmer 40 % celkovej spotreby plynu.

ProfitLevel-Žárska-Europa dovaza z Ruska 40% spotreby plynu
Výška dovozu plynu do EU. (Zdroj: www.iea.org)

Aktuálna situácia s kľúčovým dodávateľom – Ruskom

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že ruské dodávky sú aktuálne nevyhnutné pre energetickú bezpečnosť Európy. Podľa všetkého je toto naozaj kritická téma pre EÚ. Stav je momentálne taký, že dodávky plynu, uhlia a ropy boli vyňaté zo sankcií, ktoré sa západné krajiny rozhodli uvaliť na Rusko. EÚ si vytvorilo energetickú závislosť na Rusku a podľa nemeckého spolkového kancelára sa región bez dodávok z Ruska nezaobíde. Pokračujúci konflikt už vyhnal ceny energií na rekordné hodnoty a v EÚ sa hovorí o hlbokej energetickej a ekonomickej kríze.

Uvalenie sankcií na dovoz energetických komodít z Ruska by bol problémom pre takmer všetky krajiny Európy. V Nemecku by to mohlo zasiahnuť až viac ako 2/3 nemeckých priemyselných podnikov. Rastúce ceny sú enormnou záťažou a podľa prieskumu Nemeckého hospodárskeho inštitútu (IW), ktorý aplikoval v prvom týždni vojny medzi 200 podnikmi, zistil, že 62 % z nich očakáva v dôsledku zvýšených cien energií výrazne zvýšenie nákladov.

Ďalším štátom, ktorý výrazne pocítil zvýšené ceny energetických komodít je Taliansko. Ich oceliarne museli vypnúť elektrické pece a rybári zostávajú v prístavoch kvôli obrovským nárastom cien ropy. Taliansko je aktuálne závislé od ruského zemného plynu a za posledných 10 rokov tam vzrástol dovoz z 27% na 43%. Približne 40 % elektriny sa vyrába zo zemného plynu, ktorý prevažne pochádza z Ruska.

Veľká Británia má odvážne plány a vzhľadom na dnešnú situáciu plánuje ukončiť do konca tohto roka dovoz ropy a plynu z Ruska. Premiér krajiny uviedol, že musia zvýšiť výrobu veternej energie a investovať do obnoviteľných energií. Spojené kráľovstvo doviezlo počas roku 2021 ropu z Ruska za 4 miliardy libier.

Správnou cestou pre európske štáty je diverzifikácia zdrojov a investície do „zelených“ energií. Dnes sa hovorí o zlých rozhodnutiach, ktoré urobili štáty „po Kryme“. Práve vtedy sme si mali uvedomiť našu závislosť od Ruska, na ktorú sa Putin spoliehal aj pri napadnutí Ukrajiny.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87636x
Priemerná čítanosť článkov: 1391x

Autor blogu

Kategórie