Založ si blog

Nepravdepodobné sa stalo oficiálnym. Musk kúpil Twitter

Najbohatší človek sveta sa rozhodol kúpiť si Twitter. Otvorených otázok je viac ako jasných informácií. Ak berie Twitter ako biznis výzvu, bude to mať ťažké.

Málokto tipoval, že Muskovi sa naozaj podarí kúpiť americkú sociálnu sieť. Nakoniec dosiahol dohodu so spoločnosťou v hodnote 54,20 USD za akciu alebo 44 miliárd dolárov v hotovosti. Majú sa investori obávať, alebo je to dobrá správa? Názory odborníkov sa rozchádzajú, prinajmenšom je vlastníctvo sociálnej siete v rukách vizionára považované za kontroverzné a môže mať výraznejší vplyv na celkový vývoj tohto segmentu.

Napriek nečakanej akvizícii dostal Musk podporu od bývalého generálneho riaditeľa a zakladateľa Twitteru, Jacka Dorseyho. Nový majiteľ má jasný plán, vytvoriť platformu, ktorá je dôveryhodná a široko inkluzívna. Otázne je, či toto nie je iba propaganda, a či si nebude zakladateľ Tesly presadzovať iba vlastné záujmy. Mnohé špekulácie naznačujú, že exkluzivita platformy by mohla byť podmienená aj jej spoplatnením. Ak sa tak stane, mohol by nastať okamžitý odliv užívateľov, ktorí by sa presunuli na iné miesto. Nikto však nevie povedať aký priamy vplyv bude mať akvizícia na celý Twitter, či už sa jedná o vlastníkov podielov alebo o samotných zamestnancov. Niektorí veria Muskovi a tešia sa z tejto správy, naopak iní sú znepokojení. Akcie Twitteru po oznámení odkúpenia narástli, za posledný týždeň nastalo zvýšenie približne o 6%.

ProfitLevel-Žárska-Akcie Twitter reagovali na Muskovu kúpu poklesom
Výkonnosť akcií spoločnosti Twitter Inc v posledných 5-tich rokoch. (Zdroj: www.investing.com)

Po akvizícii by mali investori dostať 54,20 USD za každú akciu spoločnosti. Hodnota akcií je o 38 % vyššia ako 1. apríla, teda posledný pracovný deň predtým, ako začal vizionár svoju cestu k sociálnej sieti a zverejnil vlastníctvo významného podielu v spoločnosti, čo vyvolalo následne rast akcií.

Dohoda by mala byť podľa všetkého uzatvorená najskôr o 3 až 6 mesiacov. Na povrch sa vynárajú aj otázky, ako chce Musk financovať odkúpenie. Majiteľ Tesly sa však akékoľvek pochybnosti snaží vyvrátiť a prezradil, že má záväzky na úvery od viacerých bánk. Financovanie by teda mohlo byť aj prostredníctvom bankových pôžičiek vo výške približne 13 miliárd dolárov, ďalších 12,5 miliardy dolárov by mal mať k dispozícii vďaka podielu v Tesle. Uviedol, že ďalších 21 miliárd dolárov by mal poskytnúť v hotovosti, zatiaľ čo zdroj týchto peňazí nie je známy.

Po prevzatí kontroly nad sociálnou sieťou už nebude Musk iba rozprávkovo bohatý, ale jeho vplyv a moc narastie do enormných rozmerov. Avšak Twitter v určitom zmysle ako investícia môže byť riziková, musíme zobrať do úvahy ľudský faktor, ktorý je typický pre sociálne siete, a tu je nový majiteľ nováčikom.

Pre investorov dnes vzniká na trhu zaujímavá medzera. Dnes sa pohybujú akcie Twitteru smerom nadol, pod 50 dolárov, čo by mohla byť zaujímavá príležitosť, ak berieme do úvahy, že Muskove odkúpenie bude za cenu 54,20 dolára.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 86630x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu

Kategórie