Založ si blog

Trh výrobcov čipov výrazne rastie, ide o zaujímavú investičnú príležitosť

Napriek zvyšovaniu cien dopyt po čipoch rastie. Investícia do výrobcov polovodičov zostáva investične zaujímavá.

Najväčšie svetové zlievarne zažívajú veľký boom. Spolu s výbornými výsledkami však prichádzajú aj ťažkosti a mnohé spoločnosti z tohto segmentu sa rozhodli zdvihnúť ceny. Optimalizácia vstupných nákladov je náročná a inflácia sa prejavuje po celom svete. Ktoré spoločnosti môžu byť zaujímavé pre investorov v roku 2022 zo segmentu výrobcov polovodičov?

Dopyt sa zvyšuje globálne každý rok

Čipy používame dnes už takmer v každom elektronickom zariadení. A ľudia dnes kupujú naozaj veľa elektroniky. Faktory, ktoré poháňajú ziskovosť tohto sektora sú teda viac-menej jasné. Narastajúca populácia a zvyšujúca sa urbanizácia, ktorá je úzko prepojená so stále väčšou kúpnou silou, kde hrajú rozhodujúcu úlohu práve rýchlo sa rozvíjajúce sa ekonomiky sveta, ako sú India alebo Čína.

ProfitLevel-Zarska-Výrobcovia čipov  ako investičná príležitosť
Podiel polovodičových spoločností na svetovom trhu v rokoch 2008 až 2021. (Zdroj: Statista)

Tento segment môžeme rozdeliť podľa regiónov na:

  • Severná Amerika – Intel, Nvidia, Broadcom, Texas Instruments, Micron Technology, Qualcomm, AMD,
  • Európa – Infineon, NXP, STMicroelectronics
  • Ázia a Tichomorie – TSM, Samsung, MediaTek,
  • Južná Amerika – SMART

Vedúca pozícia v sektore polovodičov

Veľkosť globálneho trhu s polovodičmi je z roka na rok vyššia a v roku 2021 dosiahla hodnotu približne 452 miliárd USD. Na začiatku 2022 vidíme opäť nárast na 893,10 mld. Budúce odhady predpokladajú, že tento segment narastie o viac ako 9% do roku 2029. Vedúcu pozíciu z pohľadu trhového podielu zaujala v roku 2021 spoločnosť Samsung Electronics. Skupina Samsung Group sa rozhodla v budúcich piatich rokoch investovať vysokú sumu – 356 miliárd USD, preto aby ešte viac urýchlila nárast v hlavne v oblasti polovodičov a iných technológiách novej generácie.

ProfitLevel-Žárska-Samsung chce investovať 356 miliárd dolárov do čipov

Výkonnosť spoločnosti Samsung Electronics za posledných 5 rokov. (Zdroj: Tradingview)

Inflácia spôsobí zdražovanie

Zvyšovaniu cien sa nevyhlo minulý rok ani toto odvetvie, kedy za minulý rok narástli ceny približne od 10 – 20%. Z jednej strany je príčinou aj enormný dopyt po čipoch ale na druhej strane spoločnosti trápia neustále sa zvyšujúce náklady na výrobu. Na produkciu čipov sa využíva obrovské množstvo elektrickej energie, ktorej cena v poslednej dobe rapídne vzrástla. Najväčšie spoločnosti ako Samsung a TSM už ohlásili, že sa nevyhnú ďalšiemu zdražovaniu, čo sa v konečnom dôsledku odrazí na finálnej cene produktov pre bežného spotrebiteľa.

Ak sa pozrieme na výšku investícii v tomto segmente, vysoký dopyt po produktoch a neustále sa rozvíjajúce štáty s narastajúcou populáciou, tak v budúcnosti vidíme obrovský potenciál a veľa investičných príležitostí v rámci odvetvia výroby čipov.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Riaditeľ o bombových hrozbách: budovu sme vypratali do 10 minút. Podľa bezpečnostného experta je útok “anomália ako hrom”

07.05.2024 21:31

Výpoveď riaditeľa školy v Beckove a predsedu Asociace bezpečná škola z Českej republiky.

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 88605x
Priemerná čítanosť článkov: 1406x

Autor blogu

Kategórie