Založ si blog

Euro patrí medzi top obľúbené meny, jeho pozíciu oslabuje aj váhanie ECB

Spoločná európska mena posledné mesiace oslabuje. Kvôli spomaleniu ekonomiky sú jeho vyhliadky neisté.

Európska únia bola vytvorená s cieľom dosiahnuť v regióne prosperitu, bezpečnosť a vzájomnú spoluprácu medzi jednotlivými štátmi. Dlhé roky sa jej darilo dosahovať všetky ušľachtilé ciele, avšak dnes vidíme zhoršujúcu sa situáciu. Nielenže spolok opustil významný člen, Veľká Británia, ale značný vplyv mala na vývoj aj pandémia koronavírusu a v neposlednom rade práve prebiehajúca vojna v tesnej blízkosti hraníc EÚ. Únia nielenže stagnuje ale má aj ťažkosti bojovať práve s enormnou infláciou a klesajúcou hodnotou eura.

Euro na druhom mieste

Jedna z najobľúbenejších mien pre obchodovanie na Forexe je práve euro resp. je to druhá najobchodovanejšia mena po americkom dolári. Euro má svoju tradíciu a je uznávaný vo väčšine európskych štátov, okrem toho je naviazané aj na africké štáty kvôli stabilizácii výmenných kurzov. Euro je zaujímavé pre mnohých obchodníkov. V minulosti sme mohli vidieť, že politické udalosti v rámci eurozóny viedli k väčším objemom obchodov s eurom. Ide hlavne o krajiny, ktoré zaznamenali dramatický pokles miestnych úrokových sadzieb v čase vzniku eura, ako napríklad Grécko, či Taliansko.

Zavedenie jednotnej meny pre európske krajiny má veľké množstvo výhod, obchod sa optimalizoval, menové riziko pri cezhraničným investíciách sa odstránilo pre členov s rovnakou menou, tým pádom prichádza aj nový kapitál, ktorý zvyšuje ekonomickú úroveň. Vďaka euru môžu investori napríklad z Nemecka a Holandska využiť nižšie úrokové sadzby a požičiavať finančný kapitál firmám v iných krajinách eurozóny bez menového rizika.

Blížiaca sa parita

Dnes sme sa ocitli v inej situácii. Mnohí sa zamýšľajú nad smerom akým sa uberie hodnota meny, pretože celý región sa ocitol v neľahkej situácii. S vojenským konfliktom prišla energetická hrozba a zvyšujúca sa inflácia. Stredná trieda sa v Európe začína vytrácať, a tí najmenej príjmoví sa ocitnú na pokraji chudoby. Samozrejme, tento stav má vplyv aj na hodnotu eura, v Európe hrozí stagflácia a odborníci polemizujú o vývoji meny. Podľa nového prieskumu MLIV Pulse môže hodnota eura skončiť na úrovni dolára. Až 60 % respondentov sa vyjadrilo, že euro vstúpi do fázy parity, pričom malá väčšina z viac ako 400 účastníkov prieskumu tipuje, že sa potom vráti na hodnotu 1,15 dolára. V dnešných dňoch sa euro obchoduje cca na úrovni 1,07 voči doláru.

ProfitLevel-Žárska-Euro rekordne oslabilo
Vývoj menového páru EUR/USD za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing.com)

Neistá budúcnosť

Nad Eurozónou visí obrovský otáznik. Vysoká inflácia, rastúce ceny a spomalenie hospodárskeho rastu môže ešte tento rok priniesť negatívny vplyv na európsku menu. Hospodársky rast v EÚ dosiahol za prvý kvartál iba 0,2 %, produkcia fabrík a nové objednávky klesli, podnikatelia čelia vysokým nákladom a ich dôvera sa vytráca. Momentálne zostáva úroveň eura slabšia, keďže inflácia je v eurozóne na rekordnej úrovni a tlak na Európsku centrálnu banku je citeľný. Tá sa snaží bojovať proti recesii a uberá sa cestou obmedzovania vysokých cien pomalým navyšovaním úrokových sadzieb počas roka 2022. Uvidíme, či sa jej v najbližšej dobe podarí aspoň spomaliť rast cien, aj keď momentálne svoju úlohu nezvláda.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87470x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie