Založ si blog

Farmaceutická spoločnosť Abbott Laboratories naberá nový dych

Americká farmaceutická firma dočasne spôsobila krízu na trhu dojčenskej výživy v USA a stratila časť svojej kapitalizácie. Dnes sa však vracia do normálu, čo je príležitosťou pre investorov.

Farmaceutický a chemický priemysel zaznamenal za obdobie koronavírusu výrazný nárast. Obrovské zisky vďaka predaju vakcín zabezpečili výrobcom enormné zisky. Dnes sa svet dostáva viac menej do normálu a táto časť príjmov začína stagnovať. Americký farmaceutický gigant Abbott Laboratories mal posledné mesiace „divoké obdobie“, pretože musel z pultov stiahnuť aj ich dojčenskú výživu. Po škandále sa však karta obracia a práve táto spoločnosť by sa mohla v nasledujúcich týždňoch vrátiť na svoje predchádzajúce hodnoty.

Výsledky za 1. kvartál   

Spoločnosť Abbott Laboratories v apríli zverejnila výsledky za prvý kvartál, kde sme videli rast zisku o viac než tretinu, rast tržieb bol takmer 30 %. Americký koncern dosiahol čistý zisk 843 miliónov USD v porovnaní s minulým rokom to bolo za prvý kvartál iba 615 miliónov USD. Tržby narástli na 6,34 miliardy USD, čo znamená že oproti minulému roku v porovnaní s 1. kvartálom si polepšili o 29,7 %.

Nedostatok dojčenskej výživy v USA

V USA nastal problém na začiatku roka. Vo februári spoločnosť Abbott Nutrition musela stiahnuť z trhu tri značky práškových receptúr: Similac, Similac Alimentum a Elecare. Spôsobilo to v nasledujúcich mesiacoch celoštátny nedostatok výživy, ktorý trvá od mája 2022. Dôvodom stiahnutia produktov z pultov bolo vyšetrovanie sťažnosti na infekcie Cronobacter sakazakii medzi štyrmi deťmi, ktoré mali konzumovať umelú dojčenskú výživu vyrobenú pod touto značkou. Cronobacter sakazakii môže byť príčinou sepsovej infekcie alebo meningitídy, teda údajne výživa mohla zapríčiniť úmrtie dvoch dojčiat, oznámil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv. Spoločnosť Abbott a aj americký prezident Biden sa snažili vyriešiť nedostatok z iných zdrojov ale to nestačilo.

Pokles akcií

Počas prvého kvartálu rástla cena akcií spoločnosti na vyššiu úroveň. V porovnaní s konkurenciou v odvetví bola hodnota akcií vyššia a obavy z poklesu sa nakoniec potvrdili. 5. mája sme mohli vidieť výrazný pokles a cena akcií bola na cene 105 dolárov. Oproti najvyššej hodnote z apríla 123 dolárov je to pokles až o 14%. Klesanie hodnoty akcií nastáva práve v období kedy spoločnosť prechádzala problémom so stiahnutím dojčenskej výživy z pultov a zároveň musí čeliť znižovaniu dopytu po vakcínach.

ProfitLevel-Žárska-Abbott je perspektívna firma na investovanie
Výkonnosť spoločnosti Abbott Laboratories za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Zažehnanie krízy

Zlá situácia nastala aj kvôli tomu, že spoločnosť Abbott je najväčší výrobca dojčenskej výživy v USA. Stiahnutie výrobkov však bolo nevyhnutné pretože 2 deti zomreli. Vyšetrovanie FDA sa začalo po tom, ako boli štyri deti hospitalizované s bakteriálnymi infekciami, a práve vtedy konzumovali uvedenú výživu. V dnešných dňoch sa však situácia začína stabilizovať, čo by mohlo vrátiť akcie spoločnosti na predošlé hodnoty. Spoločnosť Abbott Nutrition obnovila výrobu dojčenskej výživy v štáte Michigan, teda celoštátna kríza by mala byť v nasledujúcich týždňoch vyriešená. Farmaceutické odvetvie ponúka zaujímavé možnosti pre investorov a práve v čase poklesu akcií sa otvára možnosť nakúpiť ich lacnejšie a využiť túto príležitosť.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 88305x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu

Kategórie