Založ si blog

Kedy sa konečne skončí medvedia nálada na trhu?

Medvedí trh doslova doľahol na všetky druhy aktív až na komodity. Aj pri investícií do komodít však existujú riziká.

Aktuálne sa nachádzame vo fáze medvedieho trhu, ktorý je v podstate opakom býčieho trhu. Do tejto fázy sa trh dostáva ak klesne o 20 % alebo viac z 52-týždňového maxima. Dnes vidíme tento pesimizmus investorov, ktorí čakajú kedy konečne príde obrat k lepšiemu. To sa však tak skoro nemusí stať a hrozí ďalšie prehĺbenie negatívneho sentimentu.  

Medvedí trh na všetkých frontoch

Posledné výrazné poklesy na trhoch pred nástupom vojenského konfliktu datujeme do roku 2020, kedy sa začala pandémia koronavírusu a nasledovali reštrikcie po celom svete. Na americkom akciovom trhu trvajú medvedie trhy obyčajne cca 9 mesiacov. To znamená, že čoskoro by zúfalstvo investorov mohlo skončiť, avšak všetko môže byť inak.   Pokračovanie vojenského konfliktu prehlbuje ekonomickú krízu, zvyšuje infláciu a neistota na trhoch stále rastie. Globálne ekonomické prostredie začalo byť brzdou takmer pre všetky investície, ako sú akcie, futures, zahraničné meny a kryptomeny. Negatívna nálada sa preniesla do takmer všetkých tried aktív a je ťažké povedať, kedy sa tento stav stabilizuje. Niektorí analytici predpovedajú, že medvedí trh môže trvať aj nasledujúce dva roky. Benchmarkový index S&P 500 ako určitý predstaviteľ celkovej výkonnosti trhu, prvýkrát klesol do fázy medvedieho trhu 13. júna, keď uzavrel 21,8% pokles oproti maximu z 3. januára.

ProfitLevel-Žárska-Index S&P500 klesol v roku 2022 o vyše 21%
Výkonnosť amerického benchmarkového indexu S&P 500 za posledných 5 rokov. (zdroj: Investing)

Negatívne vyhliadky

Podľa Goldman Sachs môže riziko prepadu v USA narásť v nasledujúcom roku až na 30 %. Model Bloomberg Economics predpokladá ešte výraznejší pokles za rovnaké obdobie a to až 38 %.  Mnohí Američania aj Európania sa však domnievajú a pociťujú, že recesia je už tu. Prieskum spoločnosti CivicScience preukázal, že viac ako tretina Američanov je presvedčená, že ekonomika je práve teraz v recesii.

Únik pred medvedím trhom

Problémom je, že nikto s istotou nevie povedať, kedy sa medvedí trh skončí. Napriek tomu, že pokles sa objavuje naprieč všetkými aktívami, dokonca v kryptomenách ktoré mali byť odolné voči globálnym zmenám, tak určitý typ záchrany mohli nájsť investori v odvetví komodít. Energetika a komodity sú a aj boli jednou z oblastí, ktorá rástla, pričom ropa WTI dosiahla v tomto roku 10-ročné maximum. Treba sa však mať na pozore. Opatrenia centrálnych bánk ako je Fed a ďalších po celom svete zvyšujú sadzby v snahe zastaviť rapídne zvyšujúcu sa infláciu a komoditné trhy môžu utrpieť resp. spomaliť v obavách z recesie a zmierňovania dopytu. Ďalším aktívom, ktoré profituje z agresívnejšej politiky Fedu je americký dolár. Táto mena je momentálne pre investorov bezpečným prístavom a očakávame, že dolár zostane na rastúcej úrovni aj vďaka prísnej menovej politike v USA.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87414x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie