Založ si blog

Investičné nehnuteľnosti v Bratislave strácajú svoju atraktivitu

Návratnosť investície do bratislavského bytu určeného na prenájom je dlhšia ako v Budapešti či Varšave

Investičné byty na prenájom trpia pod vplyvom prudkého rastu cien. V centre hlavného mesta Slovenska sa návratnosť jednoizbového bytu predĺžila od januára do júna 2022 o viac ako štyri roky na 30,5 roka. Bratislava tak predbehla aj Varšavu (27,3 roka) a Budapešť (30,1 roka) s tým, že pôvodný desaťročný rozdiel voči Prahe sa zmenšil na približne päť rokov. V našej pravidelnej analýze sme z kolegami z ProfitLevel porovnávali európske trhové predajné ceny a trhové nájomné v prípade jednoizbových bytov s plochou 50 m2, ktoré sú situované v centrách miest.

Top investičné destinácie sú v Grécku a Španielsku

Španielske letoviská naďalej dominujú ako najvýhodnejšie lokality na investície do bývania, ktoré je primárne určené na prenájom. Suverénnou jednotkou je Valencia, kde je návratnosť nákupu investičného bytu 17 rokov, nasleduje severnejšie položená Barcelona s 19 rokmi. V rebríčku výhodných investícií sú na treťom mieste Atény, kde sa investorom vráti kúpna cena nehnuteľnosti za 20 rokov. Na druhej strane sa však Grécko zaradilo medzi miesta, kde sa za posledný polrok návratnosť investícií najviac predlžovala. Dôvodom je rast cien investičných bytov a pokles trhového nájomného. Ako príklad sa pozrime na krétsky Heraklion, kde sa návratnosť za posledný polrok predĺžila o 13 rokov z 23 na 36 rokov.

Bratislava dobieha západné mestá

Návratnosť investície do bytu určeného na prenájom sa predlžuje vo väčšine analyzovaných turistických destinácií. Popredné priečky obsadila aj Bratislava, kde za posledných šesť mesiacov narástla návratnosť z 26 na viac ako 30 rokov. Spôsobil to významný rast cien a inflácia. V strednej Európe podobný fenomén sledujeme už len v Krakove, v ktorom budú musieť investori počkať o 4 roky dlhšie (návratnosť predstavuje 29 rokov).

ProfitLevel-Žárska-Investícia do bytu v Bratislave sa oplatí menej ako pri mori

Porovnanie návratnosti investičných bytov (1-izbový byt, 50 m2 v centre mesta) v januári a júni 2022 (Zdroj: analýza brokera ProfitLevel)

Nezmenený stav pozorujeme v hlavnom meste Maďarska, kde návratnosť investície dosahuje 30 rokov a vo Varšave sa dokonca investícia vráti skôr ako pred polrokom (za 27 rokov). Štatistika už tradične odhaľuje ako najmenej výhodné mestá Prahu, kde sa investícia do jednoizbového bytu v centre vráti za viac ako 35 rokov. Horšie na tom je už len hlavné mesto Rakúska. Vo Viedni si investori počkajú takmer 39 rokov.

Investičné nehnuteľnosti sa oplatia čoraz menej

Prvý polrok v sledovaných európskych destináciách až na výnimky priniesol ďalší rast cien bytov vhodných na investíciu. Trhové nájomné tomu však vo väčšine prípadov nestačilo a v niektorých mestách dokonca klesalo. Výsledkom je tak stále dlhšia doba návratnosti prostriedkov, ktoré majiteľ bytu za jeho kúpu utratil.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87421x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie