Založ si blog

Rekordná inflácia a trhy

Predpovedať rast inflácie je takmer nemožné. Môžeme sa však pripraviť na možné scenáre, ktoré sa budú v najbližšom období odvíjať od viacerých faktorov. Rozdiel je aj v lokálnych podmienkach, či už sa jedná o jednotlivé štáty alebo regióny, kedy máme na mysli v rozdieloch medzi USA a Európou. Poďme sa teda pozrieť na vývoj rastúcej inflácie a aký má vplyv na investorov.

USA a Fed

V USA je „strážcom“ inflácie Federálny rezervný systém. Na zasadnutí Fedu počas septembra sme videli tretie zvýšenie sadzieb o 0,75 percentuálneho bodu za sebou. Čo z toho vyplýva? Inflácia v USA stále rastie a centrálni bankári sú odhodlaní sprísňovať menovú politiku ešte viac. Referenčné úrokové sadzby zaznamenali v USA rozpätie od 3 % do 3,25 %.

Každý región má svoje špecifikácie. Približné hodnoty inflácie v EÚ a Spojených štátoch sú v rozmedzí 8-9 %. Rozdiely nájdeme hlavne v prístupe pre menovú politiku a v boji proti inflácii. Federálny rezervný systém musí čeliť väčšej výzve ako Európska centrálna banka, čomu nasvedčuje aj nastavenie výšky kľúčových úrokových sadzieb.

V Európe cítime rozdiel aj medzi jednotlivými krajinami. Napríklad v Českej Republike vysoká inflácia citeľne znižuje rast reálnych miezd. Ako dôsledok vidíme práve v Česku pokles kúpyschopnosti nehnuteľností, domácnosti začínajú čoraz viac šetriť. Medzi najdrahšie patria energie a potraviny, ktoré môžu v nasledujúcich mesiacoch zvýšiť celkovú infláciu až na 20 %. Ak sa pozrieme na situáciu v Slovinsku, tak hodnota indikátora ekonomickej klímy v septembri výrazne klesla a bola pod dlhodobým priemerom. Tu môžeme vidieť trend rastu cien potravín, ktoré boli medziročne vyššie o 14,4 percenta a predikcie naznačujú ďalší nárast. Na druhej strane je segment s nehnuteľnosťami. Ceny rezidenčných nehnuteľností v Slovinsku, najmä tých používaných, v druhom štvrťroku pokračovali v raste. V tejto krajine je vidieť, ako aj v ostatných pokles dôvery spotrebiteľov, ktorá bola výrazne nižšia ako pred rokom v dôsledku zníženia kúpnej sily domácností a rapídne rastúcich cien. Spotrebiteľov trápia aj zvýšené ceny za stavebné materiály, vysoké ceny surovín a energetických produktov.

ProfitLevel-Zarska-Inflacia v EU dosiahla v septembri 2022 takmer 11%

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) v Európskej únii v auguste 2022 podľa krajín. Zdroj: Statista.com

Komodity na vzostupe

V týchto časoch každého investora trápi, kam vložiť svoje finančné prostriedky, tak aby neboli v ohrození. Jednou z príležitostí môžu byť niektoré komodity, napríklad ropa a plyn. To čo vidíme dnes, je znižovanie dodávok, ktoré môžu viesť k extrémne vysokým cenám za energie v Európe a následne k vysokým nákladom na elektrickú energiu. Takéto zvyšovanie vedie k problémom s likviditou, prípadným bankrotom a možným politickým nepokojom.

Ďalšou z možností sú komodity ako pšenica a kukurica. Na jednej strane sú vyššie ceny poľnohospodárskych komodít výhodné pre poľnohospodárov a investorov do týchto komodít. Na strane druhej sa tieto ceny odrážajú na výške potravín.

ProfitLevel-Zarska-Ceny psenice nieco klesli, ale zostavaju obecne vysoke
Výkonnosť futures na americkú pšenicu za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Ktoré spoločnosti profitujú?

V poslednom období môžeme vidieť, že práve energetické spoločnosti sa dostali do výhodnej pozície. Jednou z takých je americký  Exxon Mobile, ktorý oznámil v druhom štvrťroku 2022 zisk 17,9 miliardy dolárov a v porovnaní s predchádzajúcim obdobím strojnásobil svoj zisk. Takýto rozdiel môže zaujať nejedného investora, a ten kto sa doteraz nezaujímal o energetický sektor, tak už možno zmenil svoj pohľad.

ProfitLevel-Zarska-EXXON zvysil zisk trojnasobne
Výkonnosť akcií spoločnosti Exxon Mobil Corp za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Ďalšou v poradí je British Petroleum, ktorej zisk bol v prvom štvrťroku trojnásobne vyšší ako 9,1 miliardy USD z minulého roku. Aj ďalšie spoločnosti z tohto odvetvia majú dôvod na radosť. Nemecká energetická skupina RWE zvýšila v prvom polroku 2022 svoj zisk o viac ako tretinu na 2,8 miliardy eur, zatiaľ čo rakúska spoločnosť OMV zaznamenala v prvých dvoch štvrťrokoch nárast zisku o 124 %. Jediné, čo by mohlo ohroziť vývoj v prípade týchto spoločností sú štátne regulácie cien a dane z nadmerných ziskov.

Ďalším sektorom, ktorý bude profitovať z rastu cien potravín  je maloobchod. Inflácia však neovplyvňuje spoločnosti rovnako, keďže treba brať do úvahy aj ďalšie faktory. Všeobecne však môžeme povedať, že maloobchod by mal byť v najbližšej dobe na vzostupe. Vysoká inflácia teda môže byť pre investorov aj dobrou príležitosťou pre rozšírenie svojho portfólia.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 86637x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu

Kategórie