Založ si blog

Zemný plyn aktuálne zlacnel, jeho cena však opäť môže stúpať

Dobrou správou pre firmy aj domácnosti je aktuálny pokles cien zemného plynu. Ceny však opäť mohli rásť.

Niet divu, že ceny zemného plynu sú v centre pozornosti celej Európskej únie. Ide o energetickú komoditu, ktorá je mimoriadne dôležitá pre európske aj slovenské hospodárstvo, ako aj domácnosti. Na rozdiel od leta a extrémnych cenových úrovní vyzerá dnes situácia so zemným plynom priaznivejšie: ceny sú dnes výrazne nižšie. Cenový vývoj do budúcnosti je však otvorený. Aké faktory budú na cernu komodity vplývať v ďalších mesiacoch a rokoch?

Zemný plyn je lacnejší vďaka nadmernej ponuke

Ceny futures vždy reagujú na dopyt a ponuku na trhu, ako aj predikciu ich vývoja pre obdobie, ktorého sa kontrakt na nákup týka. Ceny futures pre najbližšie týždne klesli v dôsledku stavu naplnenosti zásobníkov a vyvážený dopyt a ponuku na trhu, k čomu prispeli v prípade Európy kontrakty na LNG. Ide vlastne o následok pôvodných obáv z nedostatku suroviny od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu. Práve tieto obavy spôsobili, že Európa sa zásobila vysokým množstvom plynu a dnes sa preto objavujú dokonca situácie, keď sa spotové ceny sa dostávajú do mínusu. Sme svedkami nedávno ešte nevídanej situácie: zásobníky plynu v EÚ sú takmer plné a dokonca sa objavujú tankery, ktoré stoja v radoch v prístavoch a nemôžu vyložiť svoj náklad. Dnes je teda príčinou poklesu cien nadmerná ponuka. V porovnaní s cenou referenčných európskych futures kontraktov na zemný plyn z konca augusta dnes vidíme pokles o cca 70 %.

ProfitLevel-Zarska-Ceny zemneho plynu klesaju

Pohyb hodnoty futures na zemný plyn v USA za posledných 5 rokov. (Zdroj: Tradingeconomics)

Inflácia stále rastie

Aktuálne stojí zemný plyn približne 120 eur za megawatthodinu a je reálny predpoklad, že by mohli klesnúť pod 100 eur za megawatthodinu. Tento pokles pomáha zmierniť infláciu, resp. rýchly rast životných nákladov v celej Európe. Jeseň nepriniesla dobré správy pre spotrebiteľov, ročná miera inflácie cien v eurozóne sa v októbri opäť zvýšila. Práve tu sme zaznamenali, že okrem potravín sú jednoznačne na čele rastu cien účty za energie, ktoré medziročne vzrástli o takmer 42 %. Miera inflácie je najvyššia v pobaltských štátoch, a to nad 20 %. Podľa štatistík sa však rast presúva pomaly na západ, kde najväčší nárast inflácie zaznamenali štáty ako Taliansko, Belgicko a Nemecko. Holandsko tiež bojuje, už druhý mesiac po sebe čelí inflácii blízkej k 17 %.

Úvodom roka 2023 hrozí opäť rast cien

Opätovný rast cien by mohol nastať na začiatku roka 2023, kedy sa v Európe ochladí. Ďalšie zvyšovanie by mohlo prísť v lete 2023, keď sa EÚ bude snažiť doplniť svoje zásoby pred zimou. Faktom zostáva, že podiel Ruska na celkovom dovoze plynu do Európy klesol zo 40 %, tento priestor musia európske štáty doplniť. Cena by teda mohla veľmi rýchlo nabrať rastúci trend a mohla by sa vyšplhať v roku 2023 na úroveň 150 eur za megawatthodinu.

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87453x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu

Kategórie