Založ si blog

Automobilky to nemajú ľahké, avšak tým najlepším sa celkom darí

Každý výrobca áut v Európe musí inovovať výrobu, podporovať elektro a ešte aj riešiť drahé úvery a klesajúci dopyt. Tí najlepší zatiaľ situáciu zvládajú dobre.

Spoločnosti z automobilového priemyslu môžu dnes zaujať spotrebiteľov napríklad novými alebo modernizovanými modelmi, ponúkať koncoročné zľavy. Na druhej strane je pre nich dôležité, aby výrobcovia originálneho vybavenia urýchlili výrobu, dovoz a dodávky, tak aby bol dodržaný vysoký počet nevybavených objednávok. Aké novinky prinášajú výrobcovia automobilov momentálne a čo na to hovorí trh?

Mercedes-Benz

Spoločnosť sa najnovšie pustila do zdvojnásobenia výrobnej kapacity elektromotorov na 1 milión kusov vo svojom závode v Untertuerkheime. Ďalšou významnou a zároveň nevyhnutnou zmenou v dnešnom svete, ktorý sa musí vyrovnať s vysokou infláciou a prichádzajúcou recesiou, je optimalizácia nákladov.

Vedenie nemeckej automobilky sa preto rozhodlo a spravilo razantný krok. Ide o reštrukturalizáciu závodu v juhozápadnom Nemecku, ktorej základom bude aj zníženie fixných nákladov o 20 % do roku 2025 v porovnaní s rokom 2019 a zníženie počtu zamestnancov. Akcie z pohľadu zavádzania zmien môžu byť zaujímavou voľbou pre mnohých investorov.

ProfitLevel-Zarska-Mercedes optimalizuje vyrobu a jeho akcie rastu
Výkonnosť spoločnosti Mercedes Benz Group AG za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Porsche

Spoločnosť, ktorá sa zameriava na výrobu športových automobilov zažila silný štart ako samostatne kótovaná spoločnosť. Jej nárast nezastavili ani výkyvy dodávateľského reťazca a vysoké ceny za energie. Od oddelenia z materskej spoločnosti Volkswagen stúpla jej hodnota o takmer 30 % a aktuálne sa môže pochváliť vysokými ziskovými maržami.* Spoločnosť tiež oznámila, že sa pripojí k referenčnému indexu DAX, na čo jej akcie reagovali opätovným rastom. S trhovou hodnotou viac ako 88 miliárd eur má výrobca obľúbených športových vozidiel v súčasnosti vyššiu hodnotu ako Mercedes Benz.

ProfitLevel-Zarska-Porsche uspesne vstupilo na burzu-Predbehlo aj matersky Volkswagen
Výkonnosť spoločnosti Porsche Automobil Holding SE za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)

Budúcnosť odvetvia

Počas ďalších rokoch očakávame, že najvýznamnejšou témou bude segment elektrických vozidiel a tiež nástup ekologických technológií. Makroekonomické faktory budú však silne pôsobiť na výrobcov aj naďalej. Spoločnosti trápi prevažne nedostatok čipov, rast úrokových sadzieb a vysoká inflácia. 

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 86653x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu

Kategórie