Založ si blog

Ani koniec čínskych protestov nepriniesol istotu do radov investormi

Číne sa stále nevie otriasť z ekonomických problémov, výsledkom sú akciové trhy pod tlakom. Návrat k predcovidovému rastu sa (zatiaľ) odkladá.

Čína v novembri zažila silné protesty, avšak nebolo to volanie po zmene režimu, ale snaha zbaviť sa prísnej politiky nulového covidu. A podarilo sa: štát pod tlakom od pravidiel ustúpil a ľudia sa upokojili. Investori sú však stále v strehu, prečože riziká pri čínskej ekonomike zďaleka nevyprchali.

Čínski občania nechceli zmenu, len koniec obmedzení

Práve rok 2022 bol pre Čínu a aj pre investorov v krajine celkom zložitý. Hlavné faktory, ktoré ho ovplyvňovali boli najmä slabý vývoj na akciovom trhu, klesanie jüanu a odlev kapitálu. Dnes vidíme, že ľudia si žiadajú zmeny a protestujú. Nepokoje v Šanghaji síce vyzvali na odstúpenie prezidenta Si a Číňania tiež nesúhlasia s väznením zahraničných novinárov, ale nakoniec sa politická linka nepotvrdila.

Čo sa dialo posledné 2 roky v Číne

Rok 2021 bol naopak prínosný pre krajinu. Mohli sme vidieť rozsiahli hospodársky rast práve v Číne, spôsobený aj veľkými priamymi zahraničnými investíciami do krajiny. Podiel zahraničných investorov na čínskych dlhopisových a akciových trhoch predstavoval v lete 2021 približne úroveň 3,5 %. Na konci roka však nastal obrat, ktorý spôsobila neschopnosť najväčšieho čínskeho realitného developera Evergrande splácať svoje záväzky. Nasledujúci nový variant Omicronua sprísnenie Covidovej politiky viedlo k zníženiu hospodárskeho rozmachu.  

Prepad čínskych trhov

Zhruba od nástupu „zero-Covid“ politiky čínske akciové trhy dosahovali horšie výsledky a na konci októbra nastal nečakaný prepad. Dôvodom ďalšieho poklesu bolo oznámenie tretieho funkčného obdobia prezidenta Si Ťin-pchinga.

Posledné náznaky na zlepšenie ekonomického prostredia Číny

Nedávno sa však situácia na čínskych trhoch zlepšila. Pozitívny nárast priniesla hlavne nádej, že Fed spomalí svoje navyšovanie kľúčových úrokových sadzieb a inflácia sa už zastaví.  Ďalším impulzom bola predikcia, že čínska ekonomika sa otvorí a zruší politiku „zero-Covid“. Ak skombinujeme tieto dva faktory, Čína by mohla opäť rozbehnúť rast svojej ekonomiky aj prílev nového kapitálu do krajiny. [1]

Ako sa prejavili protesty na trhoch

Nepokoje mali za následok pokles akcií na celom svete. Vyhliadky na zlepšenie situácie v krajine sa zhoršili a index S&P 500 klesol o 1,5 %, technologický Nasdaq Composite stratil 2,2 %. V Hongkongu stratil index Hang Seng China Enterprises až o 4,5 %, a viditeľne smeroval nadol aj čínsky index CSI 300, o 2,8 %.  Investori sa obávajú oprávnene, pretože nedávne udalosti v Číne neveštia ružovú budúcnosť. Obavy smerujú prevažne k zintenzívneniu presadzovania prísnej politiky prezidenta Si Ťin-pchinga k „zero-Covid“ politike.

ProfitLevel-Zarska-S&P500 aktualne straca kvoli neistote
Výkonnosť indexu S&P 500 za poslednuch 5 rokov. (Zdroj: Investing)
ProfitLevel-Zarska-Technologicke akcie reaguju na zle spravy najcitlivejsie-Nasdaq
Výkonnosť Nasdaq Composite za posledných 5 rokov. (Zdroj: Investing)
ProfitLevel_Zarska_Cinske indexy sa hybu raz nahor_inokedy nadol
Výkonnosť indexu Hang Seng China Enterprises za posledných 6 mesiacov (Zdroj: Investing)

Cena zlata má aktuálne namierené vyššie

09.03.2023

Zlato síce v úvode tohto roka stratilo, avšak najnovšie už tri týždne vytrvalo rastie Zlata sa uplynulé týždne týkali viaceré zmeny na trhu. Investori sa na ne pozerali z dvoch pohľadov: inak ich vnímali tí, čo preferujú nákup a držanie zlata na dlhé obdobie, a odlišne zase investori zameraní na časté obchodovaniu na trhu. Ak sa o zlato zaujímate ako [...]

Meď ako TOP investícia medzi komoditami

13.02.2023

Meď je kľúčový materiál v mnohých priemyselných segmentoch, jej cena môže ísť nahor. Teraz sa určite pýtate, prečo by mohol byť práve tento kov zaujímavou príležitosťou na investovanie. Meď je jednou z najdôležitejších komodít pre všetky oblasti. Je nevyhnutná pre elektrické siete, elektrické vozidlá až po technológie obnoviteľných zdrojov [...]

Vyššie úroky ECB bankám vyslovene vyhovujú

09.02.2023

Zvyšovanie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky bankám vyslovene prospieva. Zvýšenie centrálnej sadzby na 3,0 % (a následne v priebehu nasledujúceho polroka pravdepodobne na 3,5 % jednoznačne vyhovuje bankám, ktoré patria k absolútnym víťazom tvrdého postupu proti inflácii. Vidno to na príklade Deutsche Bank. Rekordný zisk pre Deutsche Bank V dôsledku [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 87613x
Priemerná čítanosť článkov: 1391x

Autor blogu

Kategórie